Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Πλύση εγκεφάλου» με στόχο την έκδοση Μιλόσεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκστρατεία προπαγάνδας με μόνιμη επωδό το «αναπόφευκτο» έκδοσης του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης για να αποφευχθεί μια νέα... διεθνής απομόνωση της χώρας πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι της σερβικής κυβέρνησης.

Μετά την προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, πως ο «πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα εκδοθεί ούτως ή άλλως», ακολούθησαν χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ζάρκο Κόρατς και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Ντράγκαν Μικούνοβιτς...

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Trouw» του Βελιγραδίου, ο Ζάρκο Κόρατς έδωσε το στίγμα της «πολιτικής» των σερβικών αρχών λέγοντας: «'Η αυτός ή εμείς... Κινδυνεύουμε και πάλι να γίνουμε όμηροι του Μιλόσεβιτς. Η κατάσταση πρέπει να πάρει ένα τέλος και ο Μιλόσεβιτς πρέπει να παραδοθεί». Ο Κόρατς επιχείρησε να γίνει πιο «πειστικός» περί της «αναγκαιότητας» παράδοσης του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο - φιάσκο του ΟΗΕ στη Χάγη, επιρρίπτοντας όλα τα δεινά της σερβικής οικονομίας στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας:«Εχουμε ποσοστό ανεργίας 40% και 700.000 πρόσφυγες. Η χώρα και οι πολίτες της είναι εξαντλημένοι. Δε θέλουμε να ξαναπέσουμε στην απομόνωση».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου, Ντράγκαν Μικούνοβιτς, δήλωνε σιβυλλικά: «Το εάν η Γιουγκοσλαβία υιοθετήσει ή όχι το νομοσχέδιο συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης είναι μικρής σημασίας... Το δικαστήριο της Χάγης έχει «νομικά προηγούμενα» αναφορικά με τη νομοθεσία μεμονωμένων κρατών και θα μπορούσε αυτή να προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις του δικαστηρίου». Ο ίδιος πάντως προέβλεψε πως - δεδομένων των αντιδράσεων των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου - το πολύκροτο νομοσχέδιο δε θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο νωρίτερα από την επικείμενη Συνάντηση Δωρητών για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα.

Ολα αυτά, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας συνεχίζει σθεναρά τις αντιδράσεις του για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναγγέλλοντας για τις 16 Ιούνη μεγάλη συγκέντρωση στο Βελιγράδι με αίτημα την απελευθέρωση του πρώην προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ