Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολλές διπλωματικές παρεμβάσεις, λίγα αποτελέσματα

Προσπαθώντας να φτιάξουν οδόφραγμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Προσπαθώντας να φτιάξουν οδόφραγμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Οργασμός διπλωματικών παρεμβάσεων επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν σπεύσει Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν αποδυθεί σε μαραθώνιες αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Ολες οι διαμεσολαβήσεις φαίνεται ότι συγκλίνουν στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των προϋποθέσεων εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ. Παρ' όλα αυτά, κάποια πρώτα δείγματα «επιτυχίας», καθώς και η σχετική μείωση του επιπέδου των βιαιοτήτων δε φαίνεται να μπορούν να γεφυρώσουν το τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

Πραγματοποιήθηκε, αργά χτες, η συνάντηση των επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ και Μοχάμεντ Νταχλάν, αντίστοιχα, με τον Ισραηλινό αρχηγό εσωτερικής ασφάλειας Αβί Ντίχτερ. Στη συνάντηση, που έγινε στη Ραμάλα, παρευρέθηκε και ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ. Δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς διαμείφθηκε.

Εντούτοις, δεν είναι δύσκολο να εικάσει κανείς. Η ισραηλινή πλευρά επέμεινε στο αίτημα για τερματισμό κάθε είδους βίας, ακόμη και του λιθοβολισμού, παράλληλα με την άμεση σύλληψη όλων των υπόπτων για τρομοκρατία που έχει κατονομάσει το Ισραήλ. Η παλαιστινιακή πλευρά, από την άλλη, επιμένει ότι δεν μπορεί να διαχωρίζεται το θέμα της ασφάλειας από την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων και επέμεινε να δεσμευτεί το Ισραήλ για άμεση εφαρμογή του παγώματος των εποικισμών, όπως προβλέπεται από την έκθεση Μίτσελ.

Ενδεικτικές, ίσως, του κλίματος της συνάντησης είναι οι δηλώσεις του Αχμέντ Κουρέια, εκπροσώπου του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορεί το Ισραήλ να δίνει εντολές, θα πράξουμε ό,τι οφείλουμε, ας ασχοληθεί η ισραηλινή ηγεσία με το να πράξει το ίδιο». Ακόμη και ο αποκαλούμενος ως «μετριοπαθής» Τζιμπρίλ Ραγιούμπ δήλωνε πως «οι Ισραηλινοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν παίζουν μόνοι τους σκάκι, και αν επιμείνουν σε αυτήν την τακτική, μάλλον δε θα οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης». Οπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που επικύρωσε χτες την εκεχειρία, από την έναρξη της «ισραηλινής εκεχειρίας έχουν χάσει τη ζωή τους 20 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 480».

Αρνητικές, όμως, μπορούν να χαρακτηριστούν οι διαθέσεις στην ισραηλινή πλευρά. Ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ δήλωνε ότι «οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι προετοιμάζονται και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, που είναι σε γνώση του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά δεν κάνει τίποτε για να τις ανατρέψει». Ο Μπεν Ελιέζερ κατήγγειλε, επίσης, ότι από τη στιγμή κήρυξης εκεχειρίας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη έχουν γίνει 60 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Μαραθώνιος διπλωματών

Εκτός, όμως, από τον διευθυντή της CIA, στην περιοχή επέστρεψε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τένετ και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Μετά τη συνάντηση, ο Πέρες εκτίμησε ότι «η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία». Ο Μπερνς επρόκειτο να συναντηθεί, στη συνέχεια, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Με τους Αραφάτ, Σαρόν και Πέρες συνεχίζει τις συναντήσεις του και ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Αντρέι Βντοβίν, που παραμένει στην περιοχή. Ανάλογα «δρομολόγια» επαφών πραγματοποιεί και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που προετοιμάζει το ταξίδι αστραπή στην περιοχή, μέσα στο Σαββατοκύριακο, του προεδρεύοντος της ΕΕ, Σουηδού πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον, και του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Ο Μορατίνος, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία που μεταδίδουν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία περί μετάβασης εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στη Δυτική Οχθη, με στόχο την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της εκεχειρίας. Οπως έγινε γνωστό, οι 20 εμπειρογνώμονες βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από κάποια από τις δύο πλευρές, αφού η ισραηλινή ηγεσία έχει αντιδράσει στην ανάπτυξη δύναμης προστασίας των Παλαιστινίων.

Σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά σταθερή η ένταση

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε ισραηλινή στρατιωτική περιπολία έξω από την πόλη Κχαν Γιουνίς, στη Γάζα, και δέχτηκαν απάντηση με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 διαδηλωτές. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αναρριχηθούν σε φράκτη γειτονικού εποικισμού. Δύο όλμοι έπληξαν ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στον εποικισμό Γκαντίντ, στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου. Στην ίδια περιοχή σημειώθηκε, αργότερα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις κατά του διευθυντή της CIA και της πίεσης επανέναρξης της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν στη Νάμπλους και στη Ραμάλα, με κεντρικό σύνθημα «Ο λαός της Ιντιφάντα δε θα ταπεινωθεί». Στη Ραμάλα, όπου είχε προηγηθεί το πλήγμα αγνώστων ενόπλων εναντίον αυτοκινήτου εποίκου με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό του, ο ισραηλινός στρατός απάντησε με λαστιχένιες σφαίρες, τραυματίζοντας 4 διαδηλωτές. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, ενώ η Χαμάς κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί «να διχάσει τον παλαιστινιακό λαό».

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός, με το πρόσχημα της κατασκευής στρατιωτικής βάσης, προχώρησε σε κατάσχεση 200 στρεμμάτων στο χωριό Ντέιρ Καντίς, της Δυτικής Οχθης, καταστρέφοντας 1.000 δέντρα ελιές, ενώ στο χωριό Αμπούντ, κοντά στη Ραμάλα, καταστράφηκαν ελαιώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα εκατέρωθεν στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση (2004-06-24 00:00:00.0)
«Λίστα» δολοφονιών (2004-04-01 00:00:00.0)
Κατοχή, «απολύσεις» και συναντήσεις με νόημα (2002-07-04 00:00:00.0)
Ολιγόμετρη και επιλεκτική «χαλάρωση» του στρατιωτικού κλοιού (2001-12-21 00:00:00.0)
Διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση (2001-07-14 00:00:00.0)
Σε αποστολή ο Πάουελ (2001-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ