Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση

Ευρείας εμβέλειας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας

Τεράστιες οι υλικές καταστροφές και περισσότεροι από 60 τραυματίες Παλαιστίνιοι από την «επέλαση» των εποίκων, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, στο ίδιο σημείο, λίγες ώρες νωρίτερα

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος κοιτάζει πίσω από τη σκισμένη κουρτίνα τα ερείπια του σπιτιού του στη Χεβρώνα

Associated Press

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος κοιτάζει πίσω από τη σκισμένη κουρτίνα τα ερείπια του σπιτιού του στη Χεβρώνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ-ΓΑΖΑ.-

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι πολύωρες μάχες, οι ανταλλαγές πυρών, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι νεκροί και οι τραυματίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο παρά την τυπική διατήρηση της εκεχειρίας που πέτυχε ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ. Το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό ενώ το μέλλον, πλέον, της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο. Υπό αυτό το κλίμα, συγκαλείται, εκτάκτως, την Τετάρτη, νέα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις «εντεινόμενες ισραηλινές προκλήσεις».

Σφαίρες, ρουκέτες και όλμοι έσχιζαν όλη τη νύχτα χτες το σκοτάδι στην πόλη της Χεβρώνας, η οποία, όπως δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες, «σειόταν από τα πυρά». Ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν αρκετά παλαιστινιακά κτίρια ανάμεσα στα οποία και 3 φυλάκια της επίλεκτης δύναμης του Γιάσερ Αραφάτ F17, ενώ, όπως μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις δύο ανεξάρτητων σταθμών, ενός ραδιοφωνικού και ενός τηλεοπτικού. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης καταστρέφοντας παλαιστινιακές περιουσίες και βάλλοντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην πόλη διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν είχε γίνει γνωστό πότε πρόκειται να αποκατασταθεί.

Παρά το φως της μέρας, σποραδικές ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν μέχρι το απόγευμα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι 23 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Αφορμή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η επίθεση που δέχτηκαν από αγνώστους ενόπλους δύο Εβραίοι έποικοι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, έξω από τον παρακείμενο εποικισμό Κίριατ Αρμπα, που είχε αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και ο άλλος να τραυματιστεί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκό Στρατιωτικό Μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αντίποινα για τη δράση των εποίκων και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και προειδοποιώντας ότι «οι έποικοι θα κυνηγηθούν όπου και αν βρίσκονται».

Διαδήλωση στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη Α. Σαρόν

Associated Press

Διαδήλωση στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη Α. Σαρόν
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, μετά την είδηση για τις επιθέσεις εναντίον εποίκων στη Νάμπλους και έξω από τη Χεβρώνα, οι έποικοι της δεύτερης, μαινόμενοι και ένοπλοι, επιτέθηκαν στην παλαιστινιακή κοινότητα, υπό την κάλυψη του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι, να καταστραφούν 100 αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και να πυρποληθούν πολλά στρέμματα ελαιώνων.

Ενώ η κατάσταση στη Χεβρώνα παρέμενε έκρυθμη, στέλεχος της Χαμάς έχανε τη ζωή του όταν εξερράγη το αυτοκίνητό, μπροστά από το κατάστημά του, στην πόλη Τουλκαρέμ. Ο 27χρονος Φαουάζ Μπαντράν ήταν από τους πιο καταζητούμενους εξτρεμιστές από τον ισραηλινό στρατό, στον οποίο εκπρόσωπος της Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για την έκρηξη προειδοποιώντας ότι θα πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του. Την ίδια, περίπου, ώρα, ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στον εποικισμό Αλέι Σινάι, στη Γάζα, όταν αποπειράθηκε να επιτεθεί με χειροβομβίδα σε ισραηλινό στρατιωτικό κλιμάκιο που επιτηρούσε την απενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού. Η Χαμάς, με ανακοίνωσή της, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης τονίζοντας ότι ο νεκρός ήταν μέλος της.

Απειλές «εντός ορίων» από τον Σαρόν

«Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα κλιμακώνονται όσο συνεχίζονται οι παλαιστινιακές επιθέσεις», δήλωνε αναχωρώντας από τη Ρώμη και έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο συναντήσεών του με την ιταλική ηγεσία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν γνωστοποίησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει «ήδη αποφασίσει τα βήματα των αντιποίνων και θα τα υλοποιήσει στον κατάλληλο χρόνο», αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στις σκηνές μετά το βίαιο ξεσπίτωμα

Associated Press

Στις σκηνές μετά το βίαιο ξεσπίτωμα
Φθάνοντας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Ισραήλ, ο Σαρόν είχε, επί τόπου, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, τον υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και τον αρχηγό του ΓΕΣ, στρατηγό Σαούλ Μοφάζ, της οποίας το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως ότι ο γιος του Ομρί συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ, το βράδυ της Πέμπτης στη Ραμάλα, στον οποίο «μετέφερε ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι είναι αναγκαίο να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της εκεχειρίας και να εκμηδενίσει κάθε βία». Δε διευκρινίστηκε τι, ακριβώς, ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή (που είναι η πολλοστή ανάμεσα στον Ομρί Σαρόν και στον Αραφάτ), ούτε ποια ήταν η απάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη.

Προκαλεί ο Ιντικ, «προετοιμάζεται» ο Μούσα

Εξαιρετικά «εμπρηστικός» στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάρτιν Ιντικ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Ιντικ κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να επιμείνει στην εκεχειρία αν και εκτίμησε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο μέτρο που της αναλογεί».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όμως, προχωρώντας περαιτέρω διαχώρισε τη θέση του και από την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μονομερή βήματα υποχώρησης, όπως είναι η εκκένωση ορισμένων εποικισμών, γιατί κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από την παλαιστινιακή πλευρά ως «αδυναμία»! Μάλιστα, λαμβάνοντας ως δεδομένη την πρόθεση της ισραηλινής ηγεσίας να ανατρέψει τον Γιάσερ Αραφάτ, προειδοποίησε ότι θα ήταν μια τέτοια πράξη «τραγικό λάθος και θα έφερνε στην παλαιστινιακή ηγεσία τους εξτρεμιστές».

Την ίδια στιγμή, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα συγκαλούσε νέα έκτακτη σύνοδο των Αράβων υπουργών Εξωτερικών, την Τετάρτη. Ο Μούσα δήλωνε ότι «ο αραβικός κόσμος πρέπει να εξετάσει την αντίδρασή του απέναντι στις ισραηλινές συνεχιζόμενες προκλήσεις που πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ