Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις φλόγες...

Από τα γεγονότα στο Β. Μπέλφαστ

Associated Press

Από τα γεγονότα στο Β. Μπέλφαστ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΓΟΥΕΣΤ ΑΝΤΕΡ ΛΙΖΑΑΡΝΤ.-

Μη θέλοντας να παραδεχτούν την ήττα τους όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της ειρήνευσης, οι κυβερνήσεις τις Ιρλανδίας και της Βρετανίας, επανέλαβαν χτες τις μαραθώνιες συνομιλίες. Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια σκιάζεται από τις ταραχές στο Ολστερ, οι οποίες σημάδεψαν τη χτεσινή μέρα και νύχτα.

Καθολικοί διαδηλωτές οργισμένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική της αστυνομίας, αλλά και την εμμονή του τάγματος της Οράγγης να πραγματοποιήσει την παρέλασή του - που σύμφωνα με την παράδοσή τους επιστρέφουν στα σπίτια τους στις 12 Ιούλη μετά τις παρελάσεις που κάνουν, σε ανάμνηση του θριάμβου τους σε μάχη εναντίον των καθολικών το 1690- συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Αποτέλεσμα ήταν το Ολστερ να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπου πάνω από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια στο Μπέλφαστ. Οπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Ρόνι Φλάναγκαν, 113 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση με βόμβες Μολότοφ και οξέων, ενώ χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και υποστήριξαν ότι τα επεισόδια ήταν επιμελώς ενορχηστρωμένα. Ο Φλάναγκαν απέδωσε στους διαδηλωτές την πλήρη ευθύνη για τα επεισόδια και δικαιολόγησε απολύτως τη χρήση υδραντλιών εναντίον τους.

Ωστόσο ο Τζέρι Κέλι, βουλευτής του Σιν Φέιν, πολιτικού συμμάχου του IRA, κατηγόρησε την αστυνομία ότι επέδειξε «αδεξιότητα» και τόνισε ότι καθολικοί διοργανωτές της διαδήλωσης ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν τα επεισόδια. «Ανθρωποι ξυλοκοπήθηκαν μέσα στον κήπο του σπιτιού τους. Ρίχτηκαν πλαστικές σφαίρες. Παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή οι υδραντλίες τα πλημμύριζαν με νερό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Τα επεισόδια δεν ήταν ενορχηστρωμένα. Είχαμε μια ειρηνική διαδήλωση μέχρι που οι οργανωτές δέχτηκαν επίθεση». Από την πλευρά των Καθολικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλο σημείο του Μπέλφαστ μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα μεταξύ των οποίων δύο νεαροί, που δέχτηκαν πυροβολισμούς στα πόδια και στο στομάχι. Επεισόδια τέλος έγιναν και στην κωμόπολη Μπάλικαστλ.

Ολα αυτά λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, που κρίθηκε αναγκαίος, καθώς ο πρώτος έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες διεξάγονται και πάλι υπό την προεδρία των πρωθυπουργών της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν σε βρετανικό έδαφος, ενώ η θεματολογία είναι και πάλι η ίδια όπως το προηγούμενο τριήμερο των εντατικών συνομιλιών: τα ακανθώδη ζητήματα που εμποδίζουν να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπως ο αφοπλισμός των ανταρτών, η μελλοντική μορφή της αστυνομίας στην περιοχή και η εξακολουθούμενη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ