Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τέλος εποχής για το δόγμα των «δύο πολέμων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μεθοδικά, σταδιακά, αν και με βιάση, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλάζει τη στρατηγική της και την αμυντική της πολιτική, «προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις της νέας εποχής», θέτοντας καταρχήν σε τροχιά το πρόγραμμα του «υιού του πολέμου των άστρων» και αλλάζοντας τη μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και εγκαταλείποντας οριστικά το «δόγμα διεξαγωγής δύο πολέμων ταυτόχρονα», που μέχρι στιγμής ακολουθούσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η πρόθεση για την υιοθέτηση του «νέου αμυντικού δόγματος» ήταν γνωστή εξαρχής, δηλαδή από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της εξουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, είναι το χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», που το φέρει πια ως δεδομένο, καθώς η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει στοιχεία της απόρρητης έκθεσης του Πενταγώνου, κύριο σημείο της οποίας είναι η εγκατάλειψη της απαίτησης, οι στρατιωτικές δυνάμεις να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλης κλίμακας πολεμικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από απόρρητη έκθεση για την αμερικανική στρατηγική, το νέο αμερικανικό δόγμα θα απαιτεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να είναι σε θέση να «επιτύχουν αποφασιστική νίκη» σε μία και μοναδική μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση, να προστατεύσουν το αμερικανικό έδαφος από νέες απειλές και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περιορισμένης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ανάλογων με αυτές της Βοσνίας, της Σομαλίας και της Αϊτής.

Για πρώτη φορά η προστασία του αμερικανικού εδάφους περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού στρατηγικού δόγματος, οι οποίες και προδιαγράφουν την άντληση των κονδυλίων για τις ένοπλες δυνάμεις. Η ένταξη της προστασίας του αμερικανικού εδάφους στις κύριες στρατηγικές αποστολές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων απεικονίζει κυρίως τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Αποδίδει όμως και ως επίσημη αποστολή στις αμερικανικές δυνάμεις την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικά στην περίπτωση χρήσης πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συνεπώς, αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν η πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή το 1993, μόλις ανέλαβε ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, και προετοίμαζε τότε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε δύο μεγάλους περιφερειακούς πολέμους ταυτοχρόνως, για παράδειγμα στο Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα.

Η είδηση για την άμεση υιοθέτηση του νέου αμυντικού δόγματος αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς έπεται μόλις 24 ώρες από την ανακοίνωση ότι μέσα στους επόμενους μήνες και όχι στα επόμενα χρόνια θα έρθει σε αντιπαράθεση το νέο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με τη Συνθήκη ΑΒΜ του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφα που στάλθηκαν πριν από μια εβδομάδα στις αμερικανικές πρεσβείες, όπως αποκάλυψε το «Reuters», η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τους συμμάχους της και τη Ρωσία ότι προτίθεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη του νέου συστήματος το συντομότερο δυνατόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ