Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Στο στόχαστρο του ΔΠΔ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η επιχείρηση - σκούπα του ΔΠΔ στα Βαλκάνια συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και τώρα πια, εκτός της ίδιας της Σερβίας, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί η Βοσνία και η Κροατία.

Πρώτα και κύρια, λυσσαλέα αναζητούνται οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, για τους οποίους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον εξέφρασε από το Σαράγεβο την πεποίθησή του ότι οι πρώην ηγέτες των Σέρβων, αργά ή γρήγορα, θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον του ΔΠΔ της Χάγης. «Με κάθε τρόπο θα τους έχουμε», τόνισε ο λόρδος Ρόμπερτσον, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί οι δύο άντρες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου δεν έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Η Βοσνία «είναι μια μεγάλη χώρα και εκείνοι έχουν ακόμα φίλους εδώ», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Επίσης δε βρίσκονται πάντα σε αυτή τη χώρα, όμως τα μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν γίνονται όλο και λιγότερα, ενώ η βούλησή μας να τους συλλάβουμε είναι απόλυτη».

Εν τω μεταξύ, στην Κροατία, περιφερειακό δικαστήριο του Ζάγκρεμπ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης χθες ενάντια πιθανώς στον στρατηγό των κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων Αντε Γκοτοβίνα - σύμφωνα με τα κροατικά μέσα, αφού το ίδιο το δικαστήριο αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του - ο οποίος καταζητείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου και βιαιότητες κατά των Σέρβων, κατά τις επιχειρήσεις στο Κνιν που ήταν επικεφαλής, το 1995, και είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οριστικά οι Σέρβοι από τα πατρογονικά τους εδάφη. Οσο για τον δεύτερο καταζητούμενο, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τον πρώην στρατηγό επίσης Ραχίμ Αντέμι, «θα παραδοθεί οικειοθελώς στο ΔΠΔ σε μία εβδομάδα», όπως δήλωσε χθες ο συνήγορός του, Τσέντο Προντάνοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Κροάτη πρωθυπουργού, Ιβιτσα Ράτσαν, να συναινέσει στις απαιτήσεις της γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Κάρλα Ντελ Πόντε, για συνεργασία με το ΔΠΔ και να παραδώσει Κροάτες αξιωματούχους, προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και του αντιπροέδρου, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Ράτσαν να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο με πάρα πολλές πιθανότητες να μην τη λάβει ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ