Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Η συνθήκη είναι νεκρή»

Το 53,87% των Ιρλανδών απορρίπτει τη Συνθήκη της Νίκαιας

To 'παν και το 'καναν οι οπαδοί του ΟΧΙ, που όπως βλέπουμε είχαν το σύνθημα «Θα χάσετε»

Associated Press

To 'παν και το 'καναν οι οπαδοί του ΟΧΙ, που όπως βλέπουμε είχαν το σύνθημα «Θα χάσετε»
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-

«Θα χάσετε» προειδοποιούσαν όσοι συμμετείχαν ενεργά στην καμπάνια κατά της επικύρωσης της «Συνθήκης της Νίκαιας». Κανείς δεν τους πίστεψε, κανείς δεν τους έδωσε σημασία, καθώς παρά τα εγγενή και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που καταδυνάστευαν την ιρλανδική κοινωνία, τη χώρα συνόδευε η φήμη του «τίγρη της Ευρώπης», του «θαύματος» της ΕΕ.

Και όμως διαψεύσθηκαν. Ισως από την πολλή σιγουριά. Ισως από αλαζονεία. Τα συμπεράσματα είναι ακόμη νωρίς να εξαχθούν. Αυτό που σίγουρα δεν αλλάζει είναι ότι οι Ιρλανδοί απορρίπτουν τη Συνθήκη της Νίκαιας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE, το βρετανικό BBC, αλλά και το πρακτορείο «Ρόιτερς», βάσει των τελικών αποτελεσμάτων που συγκεντρώθηκαν και από τις 41 κομητείες της χώρας, στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της «Συνθήκης της Νίκαιας» με ποσοστό 53,87% (529.478 ψήφοι) πλειοψηφεί το «όχι». Εν αντιθέσει, το «ναι» μειοψηφεί με ποσοστό ψήφων 46,13% (453.461 ψήφοι). Ωστόσο, το στοιχείο που έχει προκαλέσει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο θόρυβο είναι το ποσοστό συμμετοχής. Σε σύνολο 2.867.960 εκλογέων λιγότεροι από 1 εκατομμύριο προσήλθαν στις κάλπες ή ψήφισαν μόνο το 34,79%.

«Η συνθήκη της Νίκαιας είναι νεκρή και η κυβέρνηση κάθε κράτους - μέλους θα πρέπει να το αναγνωρίσει. Η Συνθήκη δε θα πρέπει να επικυρωθεί από καμία χώρα - μέλος» τόνισαν στελέχη της «Εθνικής Πλατφόρμας», του «στρατοπέδου του ΟΧΙ». Σε αυτή την πλατφόρμα ηγούνται οι Πράσινοι, το «Σιν Φέιν» (πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ) και άλλα δύο πολιτικά κόμματα, που δε διαθέτουν παρά τέσσερις βουλευτές σε σύνολο 166 εδρών της ιρλανδικής Βουλής. Επίσης, όπως τόνισε σε δηλώσεις προς την εφημερίδα «Αϊρις Τάιμς» ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα αυτό και το αποτέλεσμα είναι απολύτως δημοκρατικό. «Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση πρέπει πια να ακούσει τι λέει ο λαός».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος θα βρεθεί σε ελάχιστο χρόνο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αν και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απογοητευτικό, υποστήριξε ότι η απόρριψη της Συνθήκης της Νίκαιας προήλθε από «παραπληροφόρηση του στρατοπέδου του ΟΧΙ», που τροφοδοτείται από το φόβο για περαιτέρω εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, αλλά και από την άγνοια των θεμάτων που θέτει επί τάπητος η Συνθήκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον ένας Ιρλανδός στους δέκα δηλώνει ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της Συνθήκης, όπως βεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, τόνισε ο Κόουαν σε δηλώσεις του σρο RTE και απέδωσε σε αυτό το γεγονός τη μεγάλη αποχή.

Δυσάρεστη «έκπληξη» για την ΕΕ

Εντούτοις, όπως εκτιμά η «Εθνική Πλατφόρμα», η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα είναι σαφέστατη αντανάκλαση της αποξένωσης της ΕΕ από τους ίδιους τους πολίτες της Ενωσης, ενώ ευθύνη επίσης έχει και η κυβέρνηση με τη βραχύχρονη εκστρατεία - μόλις 21 μέρες - που δεν έδωσε κανένα περιθώριο χρόνου.

Το αποτέλεσμα είναι όμως αποτέλεσμα και όπως εξηγούν οι αναλυτές, η νίκη του «όχι» στην Ιρλανδία «καταδικάζει» τη Συνθήκη, η οποία για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί και από τα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το γνωρίζει και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι τώρα η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να συμβουλευτεί τους εταίρους της για τις επόμενες κινήσεις της. Ομως ήδη κυβερνητική πηγή -που ζήτησε να μείνει ανώνυμη- σχολίασε ότι η κυβέρνηση δε θα επιδιώξει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, αλλά αντιθέτως και κατόπιν κάποιων διασαφηνίσεων της Επιτροπής της ΕΕ ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Το «Οχι» εκτός την ιρλανδική κυβέρνηση ξάφνιασε και εξαιρετικά δυσάρεστα τους κύκλους της ΕΕ. Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε χτες ότι το «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Νίκαιας δε θα σταματήσει την επέκταση της ΕΕ. «Αν η πλειοψηφία αποδειχθεί ότι είναι εναντίον της Συνθήκης της Νίκαιας... αυτό δε θα επιδράσει στη διαδικασία διεύρυνσης. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με την ίδια ταχύτητα και με την ίδια ποιότητα», δήλωσε ο Φερχόιγκεν στη Λιουμπλιάνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο Φερχόιγκεν πρόσθεσε ότι μία αρνητική ψήφος των Ιρλανδών δε θα επηρεάσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης σε άλλες χώρες της ΕΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει αμέσως να αναζητεί μία λύση.

Στη Βουδαπέστη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας - χώρα που μαζί με τη Σλοβενία, την Τσεχία και τη Μάλτα είναι οι πρώτες στο κατώφλι της ΕΕ - Γιάνος Μαρτόνιι προειδοποίησε ότι ένα «όχι» των Ιρλανδών θα απέβαινε εις βάρος της διαδικασίας διεύρυνσης και εις βάρος του κλίματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ