Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οπως αναμενόταν...

Το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε μία δεύτερη θητεία στην εξουσία. Ομως, το ποσοστό που εξασφάλισε το Εργατικό Κόμμα είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από την αποχή

Ο Τ. Μπλερ κάνει δηλώσεις από την Ντάουνιγκ Στριτ 10

Associated Press

Ο Τ. Μπλερ κάνει δηλώσεις από την Ντάουνιγκ Στριτ 10
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

«Ο εξολοθρευτής Μπλερ νίκησε με άνεση και βύθισε τους Συντηρητικούς στη λησμονιά»...

Με αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Εξπρές» υποδέχτηκε χτες τη «συντριπτική», όπως χαρακτηρίστηκε, νίκη του Εργατικού Κόμματος και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στις εκλογές της Πέμπτης, που μάλιστα οδήγησε σε «άμεση» παραίτηση τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και μεγάλο ηττημένο της αναμέτρησης, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σύμφωνα με το BBC, οι Εργατικοί απέσπασαν το 45,7% των ψήφων, οι Συντηρητικοί το 29,6% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 17,6%. Σύμφωνα με το BBC, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και στις 18 εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ιρλανδίας, που αρχίζει σήμερα το πρωί, οι Εργατικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 413 έδρες - από 418 που είχαν στην προηγούμενη Βουλή - έναντι 166 των Συντηρητικών και 52 των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ενώ 13 έδρες μοιράζονται τα άλλα κόμματα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων και την εξασφάλιση της ανανέωσης της θητείας των Εργατικών και του Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις, απευθυνόμενος στους Βρετανούς και ευχαριστώντας τους, τόνισε με σημασία ότι το Εργατικό Κόμμα έγραψε ιστορία: «Το Εργατικό Κόμμα, για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, φαίνεται ότι είναι στη θέση για μία δεύτερη ολοκληρωμένη θητεία στην εξουσία». Δύο εκ των ιστορικών Εργατικών ηγετών και πρωθυπουργών, που κατόρθωσαν να κερδίσουν δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν, δεν κατάφεραν να παραμείνουν στην πρωθυπουργία μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας. Μόνο ο χρόνος θα αποδείξει εάν ο Τόνι Μπλερ θα είναι ο πρώτος στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος.

Πραγματικός νικητής η αποχή

Πάντως, ελπίζει πως θα μπορέσει να ολοκληρώσει καθώς, όπως πρεσβεύει..., «γνωρίζαμε ότι για να ολοκληρώσουμε το έργο που αρχίσαμε θα χρειαζόμασταν περισσότερη από μία θητεία στην κυβέρνηση», καθώς και ότι «πριν από τέσσερα χρόνια εκλεγήκαμε σε κλίμα ευφορίας μετά από 18ετή διακυβέρνηση της χώρας από συντηρητικές κυβερνήσεις. Απόψε εξασφαλίζουμε την επανεκλογή μας. Πιστεύω ότι αυτή η χώρα σήμερα είναι καλύτερη απ' ό,τι ήταν το 1997 και ότι ύστερα από πέντε χρόνια θα είναι ακόμη καλύτερη απ' ό,τι είναι σήμερα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά για να γίνουν».

Φυσικά, όσο περιχαρής και να είναι ο Μπλερ αλλά και τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους πάντες όσους δρουν στο πολιτικό φάσμα, είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από δεκαοκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι προτίμησαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με αποτέλεσμα το ποσοστό της αποχής, 41%, να είναι το μεγαλύτερο από το 1918. Ενα ακόμη ρεκόρ για το Εργατικό Κόμμα που καταγράφεται και αυτό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αφού η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις κυμαινόταν από 70% έως 77%, ενώ την Πέμπτη μόλις που άγγιξε το 59%. Σύμφωνα με αναλυτές, η αποχή οφείλεται κατά πολύ στη δυσφορία και στην έλλειψη πραγματικής εναλλακτικής λύσης, ώστε αυτή η δυσφορία να βρει πρακτική εκλογική έκφραση, ενώ για κάποιους άλλους είναι η ισοπέδωση και απώλεια της ποιότητας που επικρατεί στη βρετανική πολιτική σκηνή, και όχι μόνο. Η παρατήρηση αυτή μάλλον θα πρέπει να ισχύει πανευρωπαϊκά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ