Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
«Δίκη παράνομη και χωρίς ηθικούς κανόνες»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις δεκάδων φορέων εναντίον της παράδοσης Μιλόσεβιτς και της δίκης του από το ΔΠΔ της Χάγης.

«Να διακοπούν οι παραπέρα διαδικασίες της παράνομης, άδικης και χωρίς ηθικούς κανόνες δίκης (του Μιλόσεβιτς), που όχι μόνο το αίσθημα περί Διεθνούς Δικαίου προσβάλλει, αλλά και απειλεί να πυροδοτήσει με νέα δεινά την περιοχή», απαιτεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - '74.

Κάλεσμα στο λαό των Ιωαννίνων να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας απέναντι στη βάρβαρη και απάνθρωπη καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών από τη «νέα τάξη πραγμάτων», απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, με αφορμή τη σύλληψη και παραπομπή στη Χάγη του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Ως «απαράδεκτη μεθόδευση», καταγγέλλει την παραπομπή Μιλόσεβιτς, με δήλωσή του στο «Ρ», ο δήμαρχος Θήβας, Αλέκος Κοφίνης. «Σχεδιάστηκε κατ' εντολήν των ΗΠΑ κι έχει σαν στόχο να πλήξει τον υπερήφανο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που έχει αποδείξει ότι ξέρει να πολεμά και να αντιστέκεται... Στη Χάγη θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους», τόνισε.

Την γκανγκστερική επιχείρηση παράδοσης και έκδοσης του πρώην ηγέτη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις «αρχές» του Δικαστηρίου της Χάγης καταδικάζει, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς εκφράζει, με ομόφωνο ψήφισμά του, και το Δημοτικό Συμβούλιο Υμηττού, σημειώνοντας πως είναι ενέργεια προκλητική, που θίγει βάναυσα την τιμή όλων των λαών που εναντιώνονται στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, με ομόφωνη απόφασή του, καταγγέλλει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την απαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς. Καλεί το λαό να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να επαγρυπνεί για τα ύποπτα και επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια.

Τη δεύτερη ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, η οποία σημειώνει ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας θίχτηκε βάναυσα απ' αυτήν. Η ΕΙΝΑΠ καλεί την κυβέρνηση «να διαχωρίσει τη θέση τους από τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμου».

Τα «αργυρώνητα ανδρείκελα που ηγούνται σήμερα της Γιουγκοσλαβίας με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και παρέδωσαν τον Σλ. Μιλόσεβιτς», καταγγέλλει η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ακόμη πως η ιστορία θα τους καταγράψει «σαν τους σύγχρονες Ιούδες του λαού τους».

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιβαδειάς εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και οργή για την απαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των Βαλκανίων και την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Καλεί όλα τα σωματεία, τους δήμους, τη Νομαρχία και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, όλους τους φορείς να απαιτήσουν άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία, να μη μετατραπούν τα λιμάνια του Βόλου και της Αγχιάλου και άλλα λιμάνια σε ορμητήρια των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων δολοφόνων, να σταματήσει κάθε είδους λειτουργία και να κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο.

Την γκανγκστερική απαγωγή και παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Λάρισας (ΚΕΔΙΚΑ).

Την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Την ανησυχία και τον σκεπτικισμό της για την παραπομπή Μιλόσεβιτς εκφράζει η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, φρονώντας πως «ο γιουγκοσλαβικός λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να παραπέμπει οποιονδήποτε ηγέτη του για οποιαδήποτε παράπτωμα. Οι κάθε είδους πιέσεις προς την κυβέρνηση ισοδυναμούν με εκβιασμό».

Την αγανάκτησή της για την «γκανγκστερική», όπως τη χαρακτηρίζει, «παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης από τις αρχές του Βελιγραδίου, σε αντάλλαγμα της όποιας οικονομικής βοήθειας τους υποσχέθηκε ο διεθνής ιμπεριαλισμός», εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η ΕΝΙΘ υπενθυμίζει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί έζησαν από κοντά το «ανθρωπιστικό» πρόσωπο του ΝΑΤΟ. «Αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών, τον Μάιο του 1999, έζησε από κοντά τον ανηλεή βομβαρδισμό ακόμη και νοσοκομείου εντός του Βελιγραδίου, με δεκάδες αθώα θύματα. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί που θα δικάσουν τον Μιλόσεβιτς έχουν διαπράξει στα σίγουρα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κάποτε πρέπει να τιμωρηθούν», αναφέρει.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τον επαίσχυντο τρόπο, με τον οποίον οι υπηρέτες του ΝΑΤΟ και ΕΕ παρέδωσαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, παρά την αντίθετη απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), Τμήμα Θεσσαλονίκης, και η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Τη δουλοπρεπή κυβέρνηση Τζίντζιτς, που τη χαρακτηρίζει «χωροφύλακα των ΗΠΑ», για την επαίσχυντη πράξη της σύλληψης και παράδοσης στα νύχια του ιμπεριαλισμού του τέως ηγέτη της χώρας, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΔΣ της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση, η παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς χαρακτηρίζεται ως «έκφραση εσχάτης υποτέλειας με ξεκάθαρα οικονομικά ανταλλάγματα, που αποκάλυψε για άλλη μια φορά το φασιστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης».

Συνδικαλιστικοί φορείς

«Βροχή» καταγγελιών και από συνδικαλιστικές, εργατικές, επαγγελματικές και συνταξιουχικές οργανώσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας καταγγέλλει πως «κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς, με μια απροσχημάτιστη παραβίαση της νομιμότητας, οι υπεύθυνοι για τους βομβαρδισμούς, τις καταστροφές και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, κατάφεραν τελικά, μετά και τη συναίνεση αντί ανταλλαγμάτων της κυβέρνησης της Σερβίας, να παραλάβουν και να οδηγήσουν τον Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη».

Σε ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Παραρτήματος ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνεται πως «αυτοί που αιματοκύλησαν τη Γιουγκοσλαβία, βομβάρδισαν νοσοκομεία, δρόμους, εργοστάσια, γέφυρες, πρεσβείες, θέλουν να δικάσουν τον ηγέτη ενός λαού που αντιστάθηκε στις επιλογές του ιμπεριαλισμού. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στήνουν αυτές τις δίκες για να τρομοκρατήσουν τους λαούς που αντιστέκονται».

Την οργή και την αγανάκτησή του για την «εγκληματική, μαφιόζικη και παράνομη απαγωγή και προσαγωγή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας», εκφράζει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Τις ευθύνες συνενοχής και ενοχής των κυβερνήσεων, που δεν παίρνουν θέση για την απελευθέρωση ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της πατρίδας του, εκφράζει και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, μαζί και την έντονη διαμαρτυρία της για τα συνεχή εγκλήματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Πειραιά καταδικάζει απερίφραστα την παράδοση του Μιλόσεβιτς, που δικάζεται γιατί αντιστάθηκε μαζί με τον ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό στους βομβαρδισμούς και στη «νέα τάξη πραγμάτων», ενώ θα έπρεπε να δικαστούν οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες. «Οι λαοί θα τους τιμωρήσουν», καταλήγει το συνδικάτο.

Την γκανγκστερική παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού κυκλοφορούν ελεύθεροι, καταδικάζει και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Κολωνού και πέριξ και το Παράρτημα ΤΕΒΕ Περιστερίου.

Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει πως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ιμπεριαλιστές στους λαούς είναι πως, όποιος αντιστέκεται, θα εκδίδεται, θα δικάζεται, θα εκτελείται, πως οι λαοί πρέπει να υποταχτούν στα σχέδιά τους, να μην αγωνίζονται. Καλεί τους οικοδόμους να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή του.

Σε ανακοίνωσή του, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τονίζει: «Με προκαταβολή τα εκατομμύρια των βομβών που έπεσαν δύο χρόνια πριν στη Γιουγκοσλαβία και συναλλαγματική ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που υπόσχεται να εξοφλήσει στην επόμενη διετία, η Δύση πέτυχε την παράδοση του Μιλόσεβιτς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ