Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Σε σφάλμα του πιλότου οφείλεται η συντριβή του αεροπλάνου «ΤΟΥ- 154» της εταιρίας «Βλαδιβοστόκ-Αβια» την Τρίτη, 3 Ιούλη, κοντά στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας που προκάλεσε το θάνατο 145 ανθρώπων (136 επιβάτες και 9 μέλη του πληρώματος), ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ, επικεφαλής της ειδικής κυβερνητικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τω αιτιών της τραγωδίας. «Μετά την ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους διαπιστώθηκε ότι οι κινητήρες και τα όργανα ελέγχου του αεροσκάφους λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τη συντριβή του», δήλωσε ο Κλεμπάνοφ. «Οι κινήσεις του αεροσκάφους κατευθύνονταν από το πλήρωμα ως την τελευταία στιγμή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τώρα η Επιτροπή θα χρειαστεί να διευκρινίσει τι ακριβώς ανάγκασε το πλήρωμα να κάνει λάθος».

Ο Κλεμπάνοφ είπε ακόμα ότι με τη γνώμη και τα συμπεράσματα της κυβερνητικής Επιτροπής δε συμφωνούν όλοι οι ειδικοί στην αεροπλοΐα. Θεωρούν ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται οι πιλότοι για την τραγωδία. Σχετικά μ' αυτό, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Στρατιωτικής - Ασφαλιστικής Εταιρίας, Μπορίς Ζότοφ, επισήμανε ότι η προσπάθεια να φορτωθεί το φταίξιμο στο πλήρωμα του αεροπλάνου είναι καθαρά ρωσικό φαινόμενο. Κατά την πεποίθησή του, το λάθος του πιλότου δεν είναι η αιτία της τραγωδίας, αλλά το αποτέλεσμα.

Τέλος, σύμφωνα με τη γνώμη ορισμένων παρατηρητών, η επίρριψη της ευθύνης από την κρατική Επιτροπή στους πιλότους, βοηθάει την κυβέρνηση να αποφύγει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι μέσα στα 10 χρόνια «μεταρρυθμίσεων» και εξαιτίας αυτών, δεν έχει ανανεωθεί ο αεροπορικός στόλος, πολλά σκάφη έχουν γίνει επικίνδυνα και η άλλοτε ισχυρή σοβιετική αεροπορική βιομηχανία έχει οδηγηθεί από τους «μεταρρυθμιστές» σε θλιβερή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ