Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Εμπειρος διπλωμάτης στα ηνία της, υπό δημιουργία, Αφρικανικής Ενωσης

ΛΟΥΖΑΚΑ.-

Με την εκλογή του πρώην υπουργού Εξωτερικών, της Ακτής του Ελεφαντοστού, ενός από τους εμπειρότερους και γνωστότερους Αφρικανούς διπλωμάτες, Αμάρα Εσι, στην ηγεσία της διπλωματικής ιεραρχίας του μεταβαλλόμενου σε Αφρικανική Ενωση, Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, συνεχίστηκε, χτες, η δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΟΑΕ.

Η εκλογή του 57χρονου πολύγλωσσου διπλωμάτη στην ηγεσία του ΟΑΕ που θα πρέπει να μεταβληθεί σε Αφρικανική Ενωση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Τον Εσι στήριξαν οι περισσότερες γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες, ενώ τον έτερο υποψήφιο για την ηγεσία του ΟΑΕ, υπουργό Εξωτερικών της Ναμίμπια, Τέο - Μπεν Γκουριράμπ, στήριξε η Νότια Αφρική.

Ενώ συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις για τον τρόπο μετάβασης του Οργανισμού σε Αφρικανική Ενωση, αλλά και για τις μεθόδους λειτουργίας και χρηματοδότησής του και τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα δραστήριο είναι και το παρασκήνιο της συνόδου, που φαίνεται ότι έχει, σχεδόν, ολοκληρωτικά αφιερωθεί στη ΛΔ του Κονγκό. Μετά την πρώτη συνάντηση, υπό τον Κόφι Ανάν, του προέδρου της ΛΔ του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα με τον Ρουαντέζο ομόλογό του, Πολ Καγκαμέ, έχει δρομολογηθεί σειρά συναντήσεων ανάμεσα στους δύο αυτούς άνδρες, και στους προέδρους της Ζιμπάμπουε, της Ουγκάντας και τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Αγκόλα. Στόχος των αλλεπάλληλων συναντήσεων είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και μακροπρόθεσμα ο οριστικός τερματισμός των εχθροπραξιών στα εδάφη της ΛΔ του Κονγκό, όπου, ήδη, έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και στους μαχητές που στηρίζονται από την Ουγκάντα, 3.500 άνδρες του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ