Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αγανάκτηση για τη δικαστική απόφαση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Ξεχείλισε η οργή πολλών Χιλιανών μετά την απόφαση του Εφετείου του Σαντιάγο, με την οποία ουσιαστικά σταματά η νομική διαδικασία και απαλλάσσεται ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ.

Εκατοντάδες από αυτούς ξεχύθηκαν αμέσως στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας κατά της απόφασης που απάλλασσε τον πρώην δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ ως διανοητικά ανίκανο να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές η αστυνομία κατέφυγε στη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού και συνέλαβε και δέκα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο αποφάνθηκε πως ο Πινοτσέτ πάσχει από σοβαρότατη άνοια και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τις 75 δολοφονίες που διαπράχτηκαν από το επονομαζόμενο «Καραβάνι του Θανάτου», μία ομάδα που όργωνε με ελικόπτερα τη βόρεια Χιλή και εξαφάνιζε ύποπτους αριστερούς, ενώ η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2 έναντι ενός και τεχνικά αποτελεί μια αναστολή των κατηγοριών, όμως μπορεί να εφεσιβληθεί, αν και λίγοι πιστεύουν πια ότι μετά την απόφαση αυτή, ο στυγερός δικτάτορας μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας των εφέσεων, της προβεβηκυίας ηλικίας του Πινοτσέτ και τη γενικότερη απροθυμία να ξανανοίξουν οι παλιές πληγές από την περίοδο της τυραννίας του 1973-1990, οπόταν έχασαν τη ζωή τους και εξαφανίστηκαν πάνω από 3.000 άνθρωποι. Με την απόφαση του Εφετείου, στην ουσία καταρρέουν και οι άλλες 250 και πλέον μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στη Χιλή εναντίον του Πινοτσέτ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ