Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ» (NMD)
Εγινε η πρώτη δοκιμή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ολος ο πλανήτης είναι ανάστατος, οι επιστήμονες αποδοκιμάζουν το νέο σχέδιο αντιβαλλιστικής άμυνας, τόσο για την αποτελεσματικότητά του όσο και για την επικινδυνότητά του. Οι χώρες και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους και ενίοτε την αντίθεσή τους, η Ρωσία και η Κίνα τη σφοδρή και κατηγορηματική διαφωνία τους, αλλά τίποτα δεν πτοεί τους εγκεφάλους του Πενταγώνου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που χθες προχώρησαν στην πρώτη εκ των δύο προγραμματισμένων δοκιμών της βελτιωμένης έκδοσης του αντιβαλλιστικού συστήματος «Πάτριοτ» των ΗΠΑ.

«Μερική επιτυχία» είχε η δοκιμή του συστήματος, η ταυτόχρονη δοκιμή της βελτιωμένης έκδοσης των αντιβαλλιστικών πυραύλων «Πάτριοτ», εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ενός βαλλιστικού πυραύλου. Το σύστημα «Patriot Advance Capability-3» (PAC-3), που διαθέτει πολλαπλούς πυραύλους και μετακινείται με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εκτοξευόμενους από σκάφη, πυραύλους και αεροσκάφη, κατόρθωσε να καταρρίψει ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, όμως απέτυχε να καταστρέψει το βαλλιστικό πύραυλο, κατά τη δοκιμή του στο πεδίο εκπαίδευσης στο Γουάιτ Σαντς Μίσελ Ρέιντζ στο Νέο Μεξικό. «Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η δοκιμή υπήρξε επιτυχής στον πιο δύσκολο να πληγεί στόχο, το αεροσκάφος που εξέπεμπε παραπλανητικά σήματα ραντάρ, ενώ ήταν αποτυχημένη όσον αφορά το βαλλιστικό πύραυλο», τονίζεται στο ανακοινωθέν του στρατού.

Εντονος προβληματισμός

Γι' αυτό το σύστημα με τα αντιφατικά ή μη επιτυχή αποτελέσματα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη στρατηγική ισορροπία του πλανήτη, το Πεντάγωνο ετοιμάζει την πρόταση που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο, ώστε να εγκριθούν τα κονδύλια για τη δόμηση του κέντρου δοκιμών στην Αλάσκα, το οποίο προβλέπεται ότι θα γίνει τελικά το επιχειρησιακό κέντρο του υλοποιημένου εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος μέχρι το 2004, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου. Οπως όμως τονίζει και η αμερικανική εφημερίδα «εάν αυτό το κέντρο δοκιμών γίνει επιχειρησιακό, τότε η κίνηση αυτή θα αποτελεί σαφή παραβίαση της συνθήκης του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, της ΑΒΜ, η οποία επιτρέπει κάποιες δοκιμές αντιβαλλιστικής τεχνολογίας, αλλά απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε ανάπτυξη μίας ασπίδας κατά διηπειρωτικών πυραύλων σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία βορείως της Βόρειας Ντακότα».

Την ίδια στιγμή με την πρώτη δοκιμή, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα διαμήνυσε πως το αμερικανικό σχέδιο για την αντιπυραυλική άμυνα εξακολουθεί να «αποτελεί ένα πρόβλημα» για τη Γαλλία, και σύμφωνα με τον ίδιο, για όλην την Ευρώπη. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Ρισάρ τόνισε στους δημοσιογράφους πως ο διάλογος ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σχέδιο συνεχίζεται «στα γενικά θέματα και στις αρχές του, στις ανησυχίες».

Οπως και να έχουν τα πράγματα, εξακολούθησε ο Ρισάρ, «η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους δε θα πρέπει να εμφανίζεται ότι επιβάλλει αυτό το πράγμα στους συμμάχους της με μονολιθικό τρόπο». Απεναντίας, τόνισε, «υπάρχουν πολλοί κοινοί προβληματισμοί μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας μέσα στις επόμενες δεκαετίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ