Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ισραηλινή κατεδαφιστική πρόκληση

Οι ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτια των Παλαιστινίων

Associated Press

Οι ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτια των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΡΑΦΑ.-

Σε νέα επιχείρηση κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών προχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, αυτή τη φορά στη Ράφα, πυροδοτώντας στα άκρα την, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα και δίνοντας το έναυσμα για μια από τις σκληρότερες μάχες από την έναρξη της Ιντιφάντα. Η επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας στην πολιτική των κατεδαφίσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής και της ιορδανικής ηγεσίας, αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που, έστω και με προσεκτικό τρόπο, κάλεσε το Ισραήλ να αποφεύγει τις «προκλητικές» ενέργειες.

Γονείς με τα παιδιά τους προσπαθούσαν να συλλέξουν από τα ερείπια ανάμεσα σε σύννεφα σκόνης, χτες το πρωί, ό,τι απέμεινε από τα φτωχικά τους, μετά τη νέα ισραηλινή επιχείρηση κατεδάφισης. Θρήνος, απορία και κατάρες κάλυπταν τον απόηχο των εκσκαφέων και της πυκνής ανταλλαγής πυρών που προηγήθηκε. Ηταν νωρίς χτες το πρωί, όταν 11 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα συνόδευσαν τους εκσκαφείς στις παρυφές της πόλης Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Απροειδοποίητα άρχισαν την κατεδάφιση, με αποτέλεσμα αλαφιασμένοι οι ένοικοί τους να αναζητούν καταφύγιο οπουδήποτε.

Από την επιχείρηση ισοπεδώθηκαν 26 κτίρια, σπίτια για δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες, ενώ από τη μάχη που συνόδευσε την κατεδάφιση τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η επιχείρηση, που επισήμως ο ισραηλινός στρατός την αναφέρει ως «μηχανικές εργασίες», αιτιολογήθηκε ως απαραίτητη επειδή από τα συγκεκριμένα κτίρια το παρακείμενο ισραηλινό φυλάκιο δέχεται συχνά επιθέσεις.

Παλαιστίνιος συμπλέκεται με ισραηλινούς στρατιώτες προσπαθώντας να προστατέψει το σπίτι του

Associated Press

Παλαιστίνιος συμπλέκεται με ισραηλινούς στρατιώτες προσπαθώντας να προστατέψει το σπίτι του
Η δεύτερη, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, επιχείρηση κατεδάφισης (τη Δευτέρα κατεδαφίστηκαν 14 σπίτια λόγω «έλλειψης άδειας» στο προσφυγικό στρατόπεδο Σουαφάτ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ) προκάλεσε έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. «Βάρβαρη επίθεση» χαρακτήρισε την επιχείρηση ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Αμπντέλ Ραζάκ ελ Ματζιάντα, εκτιμώντας ότι στόχος ήταν η τρομοκράτηση των πολιτών.

Την επιχείρηση καταδίκασε κατηγορηματικά και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μιλώντας για «άλλο ένα έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» και καθιστώντας σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό μέσο που έχει για να πετύχει την καταδίκη αυτής της ισραηλινής τακτικής. Ανάλογη αντίδραση είχε και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, με τον οποίο συναντήθηκε, χτες, επί δίωρο, στο Αμμάν, ο Αραφάτ. Ο Αμπντάλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «συνεχίζει την επιθετικότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού και πυροδοτεί νέα ένταση περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την επικίνδυνη κατάσταση».

Εντονα, όμως, αντέδρασε στη νέα επιχείρηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπός του, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, αφού επέρριψε την ευθύνη για τη νέα κλιμάκωση της έντασης και στις δύο πλευρές και αφού αναφέρθηκε στη «βαθιά αμερικανική ανησυχία», κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι με την επιμονή της στις κατεδαφίσεις, αλλά και την άρνησή της για πάγωμα των εποικισμών προκαλεί διαρκώς εστίες έντασης.

Η τακτική αυτή, όμως, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό της ισραηλινής ηγεσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, σημειώθηκε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο Πέρες επανέλαβε ότι θα πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή των νέων μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δηλαδή η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την είσοδο των παλαιστινιακών πόλεων, η χαλάρωση του αποκλεισμού και το πάγωμα των εποικισμών. Ο Σαρόν, όμως, φέρεται να είναι κάθετα αντίθετος με κάθε τέτοια προοπτική.

«Πρώτη» του Ασαντ στη Γερμανία

Στο Βερολίνο αναμενόταν, αργά χτες το βράδυ, ο Σύρος πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ για συναντήσεις με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και άλλους Γερμανούς διπλωμάτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Ασαντ προτίθεται να επαναλάβει το γνωστό αραβικό αίτημα για ενεργότερη και «δικαιότερη» ανάμειξη της ΕΕ και ξεχωριστών ευρωπαϊκών χωρών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είναι η πρώτη επίσκεψη Σύρου προέδρου στη Γερμανία, τα τελευταία 23 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ