Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δεύτερη επιδρομή στο κτίριο "ΟΥΣΤΣΕ" και "βροχή πυρών" στο Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Δεύτερη φορά στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών επιδρομών βρέθηκε χτες χαράματα το 23όροφο κτίριο "ΟΥΣΤΣΕ", που φιλοξενεί μεταξύ άλλων τα γραφεία του κυβερνώντος Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αναμεταδότες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Ωστόσο, τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς δοκίμασε χτες το Κοσσυφοπέδιο, και δη η πρωτεύουσα, Πρίστινα, που βαλλόταν για τρεις ώρες από τουλάχιστον 25 πυραύλους. Στην ίδια επαρχία, ξαναβομβαρδίστηκε γέφυρα, το αεροδρόμιο Σλάτινα, γεωργική σχολή και χωριά Αλβανών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", δύο ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπληξαν το κτίριο "ΟΥΣΤΣΕ" στο Βελιγράδι,προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές. Τα ΝΑΤΟικά όπλα έπληξαν, επίσης, τον κύριο αναμεταδότη της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης και πολλών άλλων σταθμών του Βελιγραδίου, που βρισκόταν στην οροφή του 23ορόφου κτιρίου. Παρά τις επιδρομές, τα προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης επαναλήφτηκαν κανονικά λίγες ώρες μετά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η επίθεση εκδηλώθηκε από ΝΑΤΟικό αεροσκάφος που πετούσε χαμηλά εκείνη την ώρα πάνω από το Βελιγράδι. Το πέρασμα του βομβαρδιστικού συνοδεύτηκε από ισχυρή έκρηξη, η οποία μεταξύ άλλων προκάλεσε το σπάσιμο τζαμιών σε δεκάδες γειτονικά κτίρια.

Στο Σόμπορ,200 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου, στόχος των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών ήταν και πάλι το αεροδρόμιο. Στο κέντρο της πόλης ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις.

Στο Νόβι Σαντ της Βοϊβοδίνας, μια έκρηξη έγινε αισθητή στις 00.45, ώρα Ελλάδος, προερχόμενη από το όρος Φρούσκα Γκόρα, χωρίς να υπάρξει άλλη επίθεση εναντίον της πόλεως. Η αντιαεροπορική άμυνα απάντησε με πυκνά πυρά. Επιπλέον, μια γέφυρα στο Δούναβη, που συνδέει την πόλη Μπάτσκα Πάλανκα, δυτικά του Νόβι Σαντ, με το Ιλόκ της Ανατολικής Κροατίας, έγινε στόχος των συμμαχικών αεροσκαφών στις 02.15, ώρα Ελλάδος, χωρίς όμως να υποστεί ζημιές.

Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, επίσης, με τρεις πυραύλους την κοινότητα Τσιγκότα στο όρος Ζλάτιμπορ,200 χλμ. νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

Λίγο μετά τη 01.00, ώρα Ελλάδος, στην περιοχή του Κράλιεβο,(150 χλμ. νότια του Βελιγραδίου), βομβαρδίστηκε με δέκα πυραύλους το αεροδρόμιο Λάντιεβατς.

Βροχή ΝΑΤΟικών πυραύλων έπεφτε χτες χαράματα στο Κοσσυφοπέδιο. Στην Πρίστινα, έγιναν αισθητές τουλάχιστον 15 ισχυρές εκρήξεις σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ 3.45 έως 5.23 το πρωί.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρό τους την περιοχή Λιπλτζάν, όπως και το (πολιτικό και στρατιωτικό) αεροδρόμιο Σλάτινα. Τρεις βόμβες έπεσαν σε αγροτική σχολή στα προάστια της Πρίστινας, ενώ καταιγισμό ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών δέχτηκαν οι πόλεις Ντέτσανι και Πετς του Κοσσυφοπεδίου. Το μεσημέρι, δέχτηκε ΝΑΤΟικά πυρά (για τέταρτη φορά) γέφυρα που συνέδεε το Κοσσυφοπέδιο με την υπόλοιπη Σερβία. Σύμφωνα με το "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις προκάλεσαν "σοβαρές υλικές ζημιές" σε γειτονικά χωριά, και ιδιαίτερα στο χωριό Σουρντουλίτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ