Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίποτα "θεαματικό" από την επίσκεψη Τάλμποτ

ΜΟΣΧΑ.-

Ιδιαίτερα λιτός φάνηκε χτες στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον, Στρόουμπ Τάλμποτ, ο οποίος πραγματοποιεί από το περασμένο 24ωρο σειρά επαφών "κεκλεισμένων των θυρών" με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Γιέλτσιν.

"Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστούν" είπε ο Τάλμποτ, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες του για τη γιουγκοσλαβική κρίση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, "εξαιρετικά έντονες και εποικοδομητικές". Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν για τον Τάλμποτ το γεγονός ότι έμαθε... "περισσότερα για τις ρωσικές απόψεις αναφορικά με την κατάσταση και είμαι σίγουρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα εργαστούν από κοινού και μαζί με άλλες χώρες για να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή". Να συμπεράνουμε απ' αυτά τα μισόλογα πως δεν επιτεύχθηκε ουσιαστικά κάποια "θεαματική" σύγκλιση απόψεων;

Λιγότερο "φειδωλός" σε δηλώσεις ήταν ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν που επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης Γιέλτσιν περί άμεσης παύσης των βομβαρδισμών ως προϋπόθεση για "το ξεκαθάρισμα του δρόμου για συνομιλίες".Οπως πρόσθεσε, μιλώντας προ της συνάντησής του με τον Τάλμποτ: "Είναι απαραίτητο ακόμη και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να σταματήσουν οι πυραυλικές και βομβιστικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία". Νωρίτερα, ο Β. Τσερνομίρντιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, όπου οι δύο συμφώνησαν πως θα έχουν "τακτικές επαφές" και συζήτησαν την απόφαση του ΝΑΤΟ για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά το ζέον θέμα του πετρελαϊκού εμπάργκο, ακόμη και ο Τσερνομίρντιν είπε πως "το ΝΑΤΟ ίσως αποφασίζει ο,τιδήποτε, αλλά αυτές οι αποφάσεις αφορούν μόνον τα μέλη της συμμαχίας του. Δεν αφορούν εμάς"...

Ο Ιγκόρ Ιβάνοφ, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθησή του πως "είναι διαθέσιμες κάποιες πιθανότητες για την άρση του αδιεξόδου", μη δίνοντας άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, στέλνοντας επιστολή στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τη χτεσινή εθνική γιορτή της γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια της Μόσχας "στον αδελφικό λαό της Γιουγκοσλαβίας, θύμα των ΝΑΤΟικών επιδρομών". Στην ίδια δήλωση ο Γιέλτσιν σημείωσε πως "η ρωσική ηγεσία κάνει ό,τι καλύτερο για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο".

  • Ο Μιχαήλ Ταράσοφ, σύμβουλος του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν, διέψευσε σε δηλώσεις του πρότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "Ιτάρ Τας", ότι προβλέπεται σήμερα επίσκεψη του Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι.
Ρόμπιν Κουκ "καλεί" Μόσχα!

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε χτες πως επιθυμεί να δει τη Μόσχα να συμμετάσχει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κοσσυφοπέδιο και όχι να γίνεται μέρος του προβλήματος. Ωστόσο, η ξαφνική "ευαισθητοποίηση" Κουκ φαίνεται μεταξύ άλλων πως απέβλεπε στη συμμετοχή της Ρωσίας στο ΝΑΤΟικό εγχείρημα επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

"Αναζητούν τρόπο για να εξέλθουν από την απομόνωση και το καλωσορίζουμε αυτό. Θέλουμε να είναι η Ρωσία μέρος της λύσης" δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC o Ρόμπιν Κουκ.

Οπως παρατήρησαν, όμως, αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι παραπάνω δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενορχηστρωμένης προσπάθειας της Δύσης να φέρει με το μέρος της τη Μόσχα, ενόψει των κλιμακούμενων επιδρομών και του ΝΑΤΟευρωπαϊκού πετρελαϊκού εμπάργκο, το οποίο η Μόσχα φαίνεται να παρακάμπτει ως απόφαση που αφορά μόνον τα μέλη της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Κουκ ρωτήθηκε για το πώς θα επιβάλλει το πετρελαϊκό εμπάργκο το ΝΑΤΟ. Οπως απάντησε: "Είναι ανόητο να επιτρέπουμε τη ροή πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία. Γι' αυτό έχουμε ζητήσει από το στρατό να εξετάσει πώς μπορεί να παρέμβει". Πάντως, νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είχε πει ότι το ΝΑΤΟ "θα ήθελε να το επιτύχει αυτό με τρόπο που να μην προκαλέσει την κλιμάκωση της έντασης, ή αντιπαράθεση με τη Ρωσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ