Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και αλβανικές προετοιμασίες
  • Ουδείς μιλά για χερσαία εισβολή αφού θεωρείται "ειλημμένη απόφαση"
  • Ετοιμοπόλεμος δηλώνει ο UCK

Οσο οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας θα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά το μέλλον της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, τα σενάρια αλλά και οι διάφορες προβλέψεις - διαθέσεις θα οργιάζουν, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας προς όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους.

Οι νατοϊκές δυνάμεις σε Αλβανία και ΠΓΔΜ δείχνουν σαφέστατες τάσεις ενίσχυσης παρότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται προβληματισμένη για το αν πρέπει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις, γεγονός που κάνει όλους να το θεωρούν ειλημμένη απόφαση. Το αεροδρόμιο της Ρίνας των Τιράνων αποτελεί πλέον το κέντρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους και ελέγχουν ακόμα και τα οχήματα των άλλων χωρών που μετέχουν στην αποστολή. Δεν μπόρεσαν όμως να αποφύγουν την καταστροφή ενός - εκ των 24 - επιθετικού ελικοπτέρου "Απάτσι" ΑΗ - 64 που κατέπεσε και συνετρίβη στο αεροδρόμιο των Τιράνων στη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι τα δύο μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να βγουν από τα συντρίμμια που τυλίχτηκαν στις φλόγες και διασώθηκαν. Ετσι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος 22 αφού το 24ο "Απάτσι", που επρόκειτο να σταλεί επίσης στα Τίρανα, παραμένει στην Ιταλία με μηχανικά προβλήματα.

Εκτός από τα "Απάτσι" που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο των Τιράνων, υπάρχουν ακόμα 10 Μπλακ Χόουκ - ελικόπτερα διάσωσης - και το βράδυ της Δευτέρας στήθηκε ένα αντιαεροπορικό σύστημα στο κέντρο του αεροδρομίου. Ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων ανέρχεται σε 71 και μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100. Ξένοι παρατηρητές αλλά και δημοσιογράφοι που επέστρεψαν από τη Βόρεια Αλβανία, αναφέρουν ότι ομάδες Αμερικανών πεζοναυτών περιπολούν διαρκώς στο κομμάτι μεταξύ των πόλεων Τροπόγια - Κούκες σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τις περιοχές όπου πιθανότατα θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ο UCK σχεδόν έτοιμος

Εκτός από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που ετοιμάζεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο UCK βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας του για μια συνολική επίθεση κατά των σερβικών μεθοριακών δυνάμεων. Σύμφωνα με Αλβανούς αξιωματούχους, οι άνδρες του UCK θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός των επομένων 15 ημερών. Ωστόσο, το πρόβλημα της ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του UCK έχει δημιουργήσει πολλαπλούς πονοκεφάλους σε Δυτικούς αξιωματούχους αλλά και αναλυτές. Ηδη από τη Δευτέρα ο UCK έκανε ένα πρωτοφανές άνοιγμα προς τη Συμμαχία δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί της χερσαίας εισβολής, ενώ την ίδια στιγμή ζητούσε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση από το ΝΑΤΟ!

Οι δηλώσεις αυτές των εκπροσώπων του UCK στην Αλβανία, έκαναν κάποιους να το ξανασκεφτούν ή να εκφράσουν δημόσια τις "ανησυχίες" τους για τις διαθέσεις και προθέσεις του UCK. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας - νεόκοπου μέλους του ΝΑΤΟ - Μίλος Ζέμαν,εξέφρασε την ανησυχία του τη Δευτέρα με συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα "Πράβο", όπου μάλιστα ζήτησε τον αφοπλισμό του παράνομου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, εξαιτίας των διασυνδέσεών του με τη "Μαφία των ναρκωτικών"... Ο Ζέμαν επανέλαβε επίσης τις επιφυλάξεις του για το νόημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, πως "η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι κάποια χολιγουντιανή ταινία, με έναν πόλεμο των καλών εναντίον των κακών".

Ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους, Λόρενς Ιγκλμπέργκερ,ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για το ΝΑΤΟ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνδιοργανώνουν στην Ουάσιγκτον το "Ιδρυμα Κόκκαλη" και το "Ινστιτούτο Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής", χαρακτήρισε παράλογο να προωθείται ο εξοπλισμός του UCK, τον οποίο όχι μόνο περιέγραψε ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά και κατηγόρησε ευθέως για την άντληση πόρων από εμπόριο ναρκωτικών. Προεκτείνοντας το θέμα ο Ιγκλμπέργκερ, που έχει διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, μίλησε για εθνικιστικό και αλυτρωτικό επεκτατισμό των Αλβανών και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μια "Μεγάλη Αλβανία" με βλέψεις που ίσως να περιλαμβάνουν και τη Βόρεια Ελλάδα προειδοποιώντας ότι όποια και αν είναι η τελική έκβαση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, θα πρέπει σύντομα να αναμένεται αναταραχή και στο αλβανικό τμήμα της ΠΓΔΜ.

Ασχέτως πάντως, με τη δράση και κυρίως τις προθέσεις του UCK, στην Αλβανία το ενδεχόμενο της χερσαίας εισβολής και μιας γενικότερης αναταραχής έχει προκαλέσει μια ομοθυμία των πολιτικών. Ετσι μετά τον πρώην Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα που θέλησε να γενικεύσει τον πόλεμο και ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, από το Λουξεμβούργο δήλωνε το βράδυ της Δευτέρας: "Υποστηρίζουμε την ιδέα ότι είναι αναγκαίο να αρχίσουν τώρα οι ΝΑΤΟικές χερσαίες επιχειρήσεις"! Αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Μεϊντάνι, φαίνεται ότι συμμερίζεται αυτές τις απόψεις αν και τονίζει ότι το θέμα δεν είναι πλέον Αλβανικό αλλά "παγκόσμιο", αφού "δεν είναι ένας πόλεμος των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, ή της Αλβανίας εναντίον της Σερβίας, αλλά μία σύγκρουση μεταξύ της δικτατορίας και της Δημοκρατίας"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ