Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Μάθημα δημοκρατίας"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ως μάθημα δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας και του Τύπου στην Τουρκία η πρόσφατη ομιλία του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ.

Ο Α. Ν. Σεζέρ τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της δημοκρατίας στη χώρα είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων και ιδιαίτερα των νόμων που περιορίζουν την ελευθερία της σκέψης.

"Ο κάποιος έλεγχος της σκέψης θα μπορεί να είναι επιτρεπτός μονάχα σε περίπτωση που εκδηλώνεται ενάντια στους υφιστάμενους νόμους και που έχει χαρακτήρα ανατρεπτικό του κατεστημένου. Και στην περίπτωση όμως αυτή, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η δικαστική αρχή".

Δεν είναι δυνατό, συνέχισε ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να λογίζεται η Τουρκία χώρα - μέλος του πολιτισμένου κόσμου με τη συνέχιση της εφαρμογής του υφιστάμενου συντάγματος που περιορίζει την εκδήλωση κάθε ελεύθερης σκέψης, και τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για να πάρει τη θέση της η Τουρκία στον πολιτισμένο κόσμο, είναι να σεβαστεί τις αρχές της σύγχρονης νομοθεσίας των δημοκρατικών χωρών.

Το σύνολο σχεδόν των Τούρκων νομικών ενέκρινε τις απόψεις του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγκυρας Χακί Σουχά Οκάι, σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι απαράδεκτοι οι νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία της σκέψης και παρατήρησε ότι η Τουρκία έχει την υποχρέωση να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες που κατά καιρούς υπέγραψε.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Προοδευτικών Νομικών Αντνάν Ερντογκάν δήλωσε ότι είναι απαράδεκτοι οι περιορισμοί της ελευθερίας της σκέψης και ζήτησε την άμεση τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είπε ότι "η εγγύηση της ύπαρξης και του μέλλοντος της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής των αρχών του δικαίου".

Αλέξης ΦΙΛΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ