Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πρόσφυγες και ΝΑΤΟ προκαλούν "σεισμούς"

ΣΚΟΠΙΑ.-

Τι συμβαίνει όταν ένας ευτραφής κύριος καθίσει πάνω σε μία σαθρή και ξεχαρβαλωμένη καρέκλα; Τα πάντα μπορούν να συμβούν... Είναι σίγουρο πάντως ότι η ΠΓΔΜ αναζητά εναγωνίως τη συγκεκριμένη απάντηση που θα περιέχει ένα ασφαλές αποτέλεσμα του καθίσματος του κυρίου και τη μη καταστροφή της καρέκλας...

Μόνο έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη μη αποσταθεροποίηση της χώρας, που μπορεί πιθανά να οδηγήσει και στο διαμελισμό της. Ομως τα περιστατικά και οι ενδείξεις αποσταθεροποίησης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι ελπίδες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να "κρατηθεί" ολοένα και μετριάζονται. Εκτός των διαφωνιών και των προβλημάτων που δημιουργούν οι 183.000 πρόσφυγες σε μία χώρα που δεν έχει ούτε τους οικονομικούς πόρους ούτε καν την ικανότητα να τους αντιμετωπίσει, από χθες έχει να αντιμετωπίσει και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ζάνκο Τσάντο,εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Ο Τσάντο υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Λιούπκο Γκεοργκιέφκσι,δηλώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να εξασκεί τα καθήκοντά του αποτελεσματικά, εξαιτίας της "ανεπαρκούς οικονομικής στήριξης" προς τη χώρα του. "Υπάρχει έλλειψη κατανόησης της διεθνούς κοινότητας, η οποία έχει υποσχεθεί πολλά, αλλά δεν κάνει τίποτα", δήλωσε ο Τσάντο προς τους δημοσιογράφους, μία δήλωση που συνάδει και με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ,που σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι αθέτησαν την υπόσχεσή τους να αναλάβουν μέρος των προσφύγων που έχουν κατακλύσει τη δική του χώρα. Ωστόσο, η παραίτηση του Τσάντο μπορεί να σηματοδοτεί και κυβερνητική ρήξη, καθώς είναι ένας εκ των οκτώ υπουργών που προέρχονται από το "Δημοκρατικό Κόμμα", κυβερνητικό εταίρο του Γκεοργκιέφσκι. Οι πιέσεις είναι αφόρητες προς την κυβέρνηση των Σκοπίων από όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως στο εσωτερικό της.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ελπίδα που είχαν εναποθέσει στην "έκτακτη εισδοχή" της στο ΝΑΤΟ εξανεμίστηκε, μετά την πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη δυσφορία και του Προέδρου Γκλιγκόροφ, που δήλωνε το Δευτέρα το βράδυ από την Ουάσιγκτον ότι "αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσφορία της κοινής γνώμης διότι η χώρα μας παραμερίστηκε και τέθηκε στην τελευταία θέση. Οι 12.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ προκαλούν ανησυχία στο λαό, ο οποίος δεν είναι ικανοποιημένος από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Συμμαχίας". Δεν το έλεγε τυχαία ο Γκλιγκόροφ, αφού τα περιστατικά εκδήλωσης οργής και αγανάκτησης προς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, πληθαίνουν και χτες ακόμα ένα ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο, όταν άγνωστοι έριξαν δύο χειροβομβίδες σε στρατόπεδο Γάλλων - στην περιοχή του Κουμάνοβο, 35 χλμ βορειανατολικά των Σκοπίων - χωρίς να υπάρξουν τραυματίες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των γαλλικών δυνάμεων. Είναι η δεύτερη επίθεση που δέχονται οι γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ μέσα στη διάρκεια μιας βδομάδας. Και όλα αυτά, ενώ αναμένονται στο τέλος της βδομάδας οι πρώτες ενισχύσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, που θα περιλαμβάνουν περίπου 1.800 Βρετανούς στρατιώτες, όπως δήλωσε χτες στα Σκόπια ο Ντερκ Φέρντοκ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι δυνάμεις αυτές θα σταθμεύσουν στο κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στο Κρίβολακ, 180 χλμ νοτιοδυτικά των Σκοπίων, ενώ ένας άλλος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ο Ερίκ Μονιό, δήλωσε ότι η Βρετανία θα στείλει μαζί με τους στρατιώτες αυτούς 20 άρματα μάχης τύπου "Challenge" και περισσότερα από 40 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Βέβαια, ο Μονιό υπογράμμισε ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα σταλούν στο Κοσσυφοπέδιο μετά την επίλυση της κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ (2012-01-03 00:00:00.0)
Οι αυτονομιστές αυξάνουν τη βία στο Κοσσυφοπέδιο (1999-03-05 00:00:00.0)
Επίσκεψη Σολάνα (1998-11-26 00:00:00.0)
Προωθείται η εγκατάσταση ΝΑΤΟικής δύναμης (1998-11-26 00:00:00.0)
Εικόνα "εξαρτήματος" (1998-07-14 00:00:00.0)
Ανασχηματισμός με νόημα... στην ΠΓΔΜ (1996-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ