Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΔΓΜ
Προωθείται η εγκατάσταση ΝΑΤΟικής δύναμης

ΣΚΟΠΙΑ.-

Την ΠΓΔΜ επισκέπτονται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη Ουέσλι Κλαρκ.

Σκοπός της επίσκεψής τους είναι να καταστήσουν και επισήμως γνωστή την πρόθεση του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με σκοπό την απόσυρση των ξένων παρατηρητών από το Κοσσυφοπέδιο, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφκσι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους εξάλλου σήμερα το μεσημέρι θα εγκαινιάσουν στην πόλη Κουμάνοβο το κέντρο του ΝΑΤΟ για συγκέντρωση πληροφοριών αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ. Γκεορκγίεφσκι - που αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει το σχήμα της νέας κυβέρνησης - έχει προτείνει την άδεια για εγκατάσταση της δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα του να δώσουν με κοινή συγκατάθεσή τους ο Πρόεδρος της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ο ίδιος.

Πάντως ο ίδιος ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ έχει κατ' αρχήν εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την εγκατάσταση νατοϊκής δύναμης στο έδαφος της χώρας του για δύο λόγους: λόγω της απουσίας των ΗΠΑ από τη σύνθεση και λόγω της εκ περιτροπής συμμετοχής σ' αυτήν χωρών, κάποιες εκ των οποίων πιθανά να μην είναι επιθυμητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ