Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Δροσουλίτες" και φαντασιώσεις

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκεί, στην παραλιακή πεδιάδα του Φραγκοκάστελου των Σφακίων Κρήτης, μπροστά στο ανοιχτό πέλαγος, ως τη μικρή και τη μεγάλη Σύρτη της Λιβύης, παρατηρείται σε ορισμένη εποχή του χρόνου και κάτω από κατάλληλες μετεωρολογικές και άλλες συνθήκες, ένα ωραίο οπτικό φαινόμενο: οι ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ.

Ποιητικό το όνομα, παραπέμπει - από τη θάλασσα όπου συμβαίνει - σε ανάλογους αντικατοπτρισμούς και οφθαλμαπάτες στην έρημο της Σαχάρας και αλλού, όπου οι διψασμένοι καμηλιέρηδες, αλλά και στρατιώτες του τελευταίου πολέμου, έβλεπαν φανταστικές οάσεις με νερό και φοινικιές, αλλά και άλλες ανύπαρκτες παραστάσεις.

Στην περίπτωση των ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΩΝ, το φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κάτω από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η θερμοκρασία, η ομίχλη, η αλισάχνη της θάλασσας, οι πλάγιες ακτίνες του ήλιου που διαθλούν το φως, πάνω από τα τρεμίζοντα νερά. Στις συνθήκες αυτές, δημιουργούνται φασματικά οπτικά φαινόμενα, όπως, σε άλλες συνθήκες, το Βόρειο Σέλας, στο μακρινό Βορρά. Φαινόμενα θαυμαστής ομορφιάς, που "ερμηνεύονται" ανάλογα με τη ρεαλιστική αισθητική, ή, αντίθετα, από την αφέλεια ορισμένων που "κατασκευάζουν" πράγματα και θαύματα απ' αυτά τα παιχνιδίσματα του νερού με το φως.

Αυτοί, "οι μακάριοι τω πνεύματι", στην κυριολεξία, βλέπουν υπερβατικές "εικόνες" και μπορεί να ακούνε ακόμη και καμπάνες και "μυστικούς" ήχους, όπως η Παρθένα της Ορλεάνης, η Ζαν ντ' Αρκ, με τις ψυχογενείς παραισθήσεις της. Αυτοί, οι φαντασιόπληκτοι, βλέπουν τις δροσουλίτες με το δικό τους μάτι, βλέπουν στρατιές του Μεγαλέξαντρου να εκστρατεύουν για τη Σαμαρκάνδη, βλέπουν Παναγίες και οσίους, βλέπουν το μαρμαρωμένο βασιλιά και τα τρία κακά της μοίρας τους. Λίγα χρόνια πριν, έβλεπαν χρωματιστές εικόνες "θαυμάτων" στα τζάμια των σπιτιών, που προέρχονταν από μια ελαττωματική παρτίδα παραγωγής.

Είναι οι ίδιοι, που αναζητούν απαντήσεις, για τα σύγχρονα προβλήματα, στα κατακάθια του καφέ, στο λιωμένο μολύβι της λεκανομαντείας, στις χαρτορίχτρες και στα τηλεοπτικά μέντιουμ, στη Σολομωνική, στις ματόχαντρες, στα μάγια και τα ξόρκια, που δεν "ξορκίζονται", ακόμη και από ορισμένους πονηρούς ιερωμένους που τα εμπορεύονται...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το σύστημα των εκλείψεων (2023-01-07 00:00:00.0)
«Βλέποντας» με τα ...αυτιά (2015-07-26 00:00:00.0)
Βρέχει κεφτέδες (2010-01-28 00:00:00.0)
Η ψευδαίσθηση της κίνησης στατικών εικόνων (2009-07-26 00:00:00.0)
Να μην πω και αμόρφωτοι! (2007-02-25 00:00:00.0)
Η εγκληματική πολιτική «πνίγει» το νομό (2005-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ