Τρίτη 3 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή στην ΠΓΔΜ καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 το μεσημέρι από το νεκροταφείο «Μπούτελ» των Σκοπίων η κηδεία του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος απεβίωσε προχτές βράδυ, σε ηλικία 94 ετών.

Ο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1917 στην πόλη Στιπ. Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε ενεργά στο αντιφασιστικό κίνημα. Μετά το τέλος του πολέμου και την ανακήρυξη της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας εργάστηκε σε ομοσπονδιακές θέσεις στο Βελιγράδι, με ειδίκευση στην οικονομία. Παράλληλα, διετέλεσε στέλεχος στην «Ενωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών» του Γιόζιπ Μπρος Τίτο.

Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης ΠΓΔΜ και συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της χώρας από το 1991 οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 1991, από τη Βουλή, και επανεξελέγη το 1994 σε εκλογές. Παρέμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 1999, έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες. Αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα σε ηλικία 82 ετών.

Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, οι δράστες και τα κίνητρα της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ