Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οι αυτονομιστές αυξάνουν τη βία στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μπορεί να λένε πως θα υπογράψουν την "ειρηνευτική" συμφωνία των ΗΠΑ στο Κόσσοβο, αλλά δεν ξεχνούν να βάλλουν με μανία κατά σερβικών στόχων. Οι Αλβανοί Κοσσοβάροι αυτονομιστές αντάρτες έκαναν χτες επιδρομές σε περιοχές λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πρίστινα, σκοτώνοντας τρεις Κοσσοβάρους Σέρβους.

Σε βόρεια περιοχή που απέχει περίπου 32 χλμ από την Πρίστινα, οι αντάρτες σκότωσαν χτες έναν 26χρονο Σέρβο αστυνομικό ενώ έκανε περιπολία με το αυτοκίνητό του. Ξεψύχησε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε άλλη μία αιματηρή επίθεση αυτονομιστών. Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν δύο αδέλφια, οι Λιούμπισα και Ραντίβοτζε Μίτροβιτς, που βρέθηκαν νεκροί σε μία λίμνη αίματος μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε αγροτική περιοχή 25 χλμ βορειοδυτικά της Πρίστινας. Μέσα στο αυτοκίνητο επέβαινε και ο μικρός γιος του Ραντίβοτζε Μίτροβιτς, Μίλγιαν, του οποίου η τύχη αγνοείται.

Πολλοί θεωρούν πως αυτές οι τελευταίες εκτελέσεις δε θα αργήσουν να προκαλέσουν τα αντίποινα του γιουγκοσλαβικού στρατού και των Σέρβων αστυνομικών.

Στην Αλβανία, όπου μετέβησαν χτες μέλη της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας, που συμμετείχε στις συνομιλίες του Ραμπουγέ, ανακοινώθηκε πως παρά την ένταση θα υπογράψουν τη συμφωνία. "Νομίζω ότι η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών θα υπογράψει τη συμφωνία, γιατί εκπροσωπεί τα ιστορικά και πραγματικά συμφέροντα του αλβανικού λαού", δήλωσε ο αρχηγός της "Ενωσης Δημοκρατικού Κινήματος" Ρέξχεπ Κιόστζα.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ παρατηρείται πυρετός κινήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η "επιτυχία" του "ειρηνευτικού" σχεδίου στην προγραμματισμένη για τις 15 του μήνα διάσκεψη στη Γαλλία για το Κοσσυφοπέδιο.

Στην Ουάσιγκτον αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι ο πρώην γερουσιαστής, Μπομπ Ντόουλ, θα μετέβαινε αργά χτες βράδυ στο Κόσσοβο, προκειμένου να συναντηθεί με ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών. Σκοπός της επίσκεψης λέχθηκε πως είναι να πειστεί η αντιπροσωπεία ώστε να υπογράψει τη συνθήκη.

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, διευκρίνισε για ποιον λόγο "επιστρατεύτηκε" ο Ντόουλ. "Είναι κάποιος που έχει πολύ καλή σχέση με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς και έχει δείξει μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον", εξήγησε η Ολμπράιτ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Ντόουλ "δέχτηκε αυτή την αποστολή".

Οπως μάλιστα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, "εφόσον συμφωνήσουν και επίσημα οι Αλβανοί, τότε η πίεση θα αυξηθεί σε βάρος των Σέρβων"... Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως μέσα στις επόμενες μέρες μεταβεί στο Βελιγράδι και ο γνωστός "διπλωμάτης" Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Γερμανικός "σκεπτικισμός" ...έναντι των σχεδίων των ΗΠΑ

Εντονες επιφυλάξεις για τις πιθανότητες να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο κατά την επικείμενη σύνοδο στη Γαλλία, εξέφρασε χτες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ.

Εκτιμώντας πως οι κίνδυνοι για την ειρήνη είναι ακόμη σημαντικοί και πως και στο μέλλον θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν, ο Σάρπινγκ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη γενική αβεβαιότητά του για τις εξελίξεις.

Οπως τόνισε ο ίδιος, η εμπειρία αποδεικνύει πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις παρά μόνον την τελευταία στιγμή.

Εντούτοις, ο Σάρπινγκ χαρακτήρισε "ενθαρρυντικά" τα μηνύματα που φτάνουν από την πλευρά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αναφορικά με την ειρηνευτική συμφωνία. "Επί του παρόντος δεν μπορούμε να αποφύγουμε νέα βουνά πτωμάτων και νέα κύματα προσφύγων παρά μόνο εάν και η σερβική πλευρά φανεί εξίσου συνεργάσιμη", υποστήριξε... Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία επί του σχεδίου "ειρήνευσης", η Γερμανία θα αποστείλει στην περιοχή το πολύ 5.500 στρατιώτες και όχι 6.000 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Αρνητικός ο Γκλιγκόροφ στη ΝΑΤΟική επέμβαση

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε χτεσινή του συνέντευξή στη σερβική εφημερίδα "Ντανάς" εξέφρασε την αντίδρασή του σε μία ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας από το έδαφος της χώρας του.

"Εχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους υπευθύνους του ΝΑΤΟ, στον γενικό γραμματέα Χαβιέρ Σολάνα και στον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Γουέσλι Κλαρκ, ότι δε συμφωνούμε με μία επέμβαση από το έδαφός μας", τόνισε ο Γκλιγκόροφ, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή δεν αφορά μόνο τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα... Οπως κατέληξε: "Τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο θα αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων και θα προκαλέσει νέα οικονομικά προβλήματα στην ΠΓΔΜ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζαριών συνέχεια(2013-03-13 00:00:00.0)
«Οχι» στην κυβέρνηση Πρίστινας(2012-02-17 00:00:00.0)
«Ζυμώνουν» σενάρια διχοτόμησης(2007-09-01 00:00:00.0)
Μηνύματα και πιέσεις προς Πρίστινα(2004-04-23 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις Κοσσοβάρων Αλβανών με στρατιώτες της "KFOR"(1999-08-13 00:00:00.0)
Δεύτερος γύρος παζαριών στο Παρίσι(1999-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ