Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Επιδρομές στο Νότο, ενώ επαναλειτούργησε ο αγωγός στο Βορρά

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ έπληξαν, νωρίς χτες το απόγευμα, βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tornados GR-1. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει ότι αποκαταστάθηκε η βλάβη που είχε προκληθεί στον πετρελαιαγωγό Ιράκ - Τουρκίας από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Ισχυρό πλήγμα κατάφεραν σε ιρακινά αντιαεροπορικά ραντάρ, λίγα χλμ. νοτιότερα της Βασόρας, βρετανικά βομβαρδιστικά, τα οποία επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, ανακοίνωσε, χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση, οι επιδρομές των βρετανικών αεροσκαφών έγιναν επειδή προηγήθηκαν, τουλάχιστον, δύο παραβιάσεις της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ από ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται, αν τελικά καταστράφηκε το ιρακινό ραντάρ.

Τις αμερικανο - βρετανικές συνεχόμενες επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότο και στο Βορρά του Ιράκ υπεράσπισε με θέρμη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ, στη Μόσχα. Ο Ιβανώφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσίας στις επιδρομές και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθούν επεισόδια, όπως οι επιθέσεις, που δυσχεραίνουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την αποκλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο. Ο Κουκ, πάντως, ισχυρίστηκε, ως είθισται, ότι όλες οι αμερικανο - βρετανικές επιδρομές είναι "από θέση άμυνας", διότι οι πιλότοι απειλούνται από τις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες και εγκλωβίζονται στα ιρακινά ραντάρ.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει την αποκατάσταση της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού, που συνδέει το Κιρκούκ με την τουρκική πόλη Σεϊλάν, με αποτέλεσμα η ροή του πετρελαίου να έχει, ήδη, φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν και δεν έγινε γνωστό με ποιο τρόπο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων" Μπενόν Σεβάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απώλειες των εσόδων του Ιράκ από τις πωλήσεις πετρελαίου θα είναι ελάχιστες και έτσι το πρόγραμμα δε θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στην Αγκυρα προσπαθούσαν να απαλύνουν τις εντυπώσεις από τις προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτους" τους βομβαρδισμούς του αγωγού. Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι με τον τρόπο αυτό η τουρκική ηγεσία δεν αμφισβητούσε το δίκαιο των αμερικανο-βρετανικών επιλογών, αλλά απλώς εξέφραζε την "ευαισθησία" της για τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα καθώς για τις οικονομικές συνέπειες που υφίσταται η Αγκυρα από το εμπάργκο στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ