Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Ειρηνευτικές" συνομιλίες υπό αμερικανική πίεση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν εξοργιστικό: Συνέπεια της απειλής των Αμερικανών να (ξανα)βομβαρδίσουν το Αφγανιστάν, κυνηγώντας τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και η προειδοποίησή τους προς τον ΟΗΕ ότι "δυστυχώς" δεν πρόκειται ούτε καν να προειδοποιήσουν τον Οργανισμό - πόσο μάλλον να ζητήσουν την έγκρισή του - είναι ότι αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) επιστρέφει αμέσως στην Καμπούλ και αρχίζουν ...ειρηνευτικές συνομιλίες των αντιμαχομένων πλευρών του αφγανικού εμφυλίου!

Ο ΟΗΕ απέσυρε τη διεθνή αντιπροσωπεία του από το Αφγανιστάν την 22η Αυγούστου, μία μέρα αφ' ότου ένας Ιταλός στρατιωτικός σύμβουλος των ΗΕ δολοφονήθηκε στην Καμπούλ.

Ο φόνος αποδόθηκε τότε σε "αντίποινα" εκ μέρους των Ταλιμπάν για την αμερικανική πυραυλική επίθεση (20 Αυγ.) σε "στρατόπεδα τρομοκρατών" προσκείμενων στον Σαουδάραβα πρώην εκλεκτό της CIA και νυν "καταζητούμενο" απ' αυτήν, Μπιν Λάντεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είπε προχτές σε δημοσιογράφους ότι "εντός 10 ημερών" θα προβεί σε ανακοίνωση για την επιστροφή - ή μη - αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Μια ομάδα αξιωματούχων των ΗΕ επισκέφθηκε το Αφγανιστάν το Φλεβάρη και άλλη μια βρίσκεται εκεί αυτές τις μέρες, εξετάζοντας τις "προτεραιότητες" και τις συνθήκες που επικρατούν.

Την κατάσταση "περιπλέκει", σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, η εξαφάνιση του Μπιν Λάντεν δύο βδομάδες πριν. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέχουν το 90% του Αφγανιστάν, δηλώνουν πως "δεν έχουν ιδέα" πού βρίσκεται ο πολυεκατομμυριούχος Σαουδάραβας, αλλά οι Αμερικανοί διατείνονται ότι τον "συνοδεύουν όπου κι αν πάει" Αφγανοί πράκτορες, οι οποίοι επιτελούν τον διττό ρόλο να τον προστατεύουν και να τον κατασκοπεύουν.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι "απ' ευθείας συνομιλίες" θα έχουν στις 10 Μάρτη στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασχαμπάντ, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν και των αντιπάλων τους πολέμαρχων του βορρά.

Οπως ανακοίνωσε χτες στο Ισλαμαμπάντ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ θα πάρει επίσης μέρος στις συνομιλίες, για τη διεξαγωγή των οποίων μεσολάβησε ο υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν, Μπορίς Σιχμουράντοφ.

Ο Μπραχίμι κάλεσε τις δύο πλευρές να μην "απογοητεύσουν για άλλη μία φορά τον αφγανικό λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ