Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ο "πόλεμος της μπανάνας"

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απροσδόκητα "σκληρά", σε λεκτικό επίπεδο προς το παρόν, διεξάγεται αυτή η τελευταία φάση του πολέμου για το εμπόριο και τις εισαγωγές μπανάνας από τις ΗΠΑ προς τις αγορές της ΕΕ. Η υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξελίχθηκε χθες ραγδαία, όταν και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη εκτόξευσαν απειλές για "εμπορικά αντίποινα" και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αφορμή αυτού του πολέμου της μπανάνας είναι η απαίτηση της Ουάσιγκτον να αρθούν τα - όπως υποστηρίζει - προστατευτικού χαρακτήρα μέτρα στα όρια της ΕΕ για την αμερικανική μπανάνα. Παρά λοιπόν την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς χθες ότι δεν προτίθεται να υιοθετήσει εμπορικά "αντίποινα" για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές μέχρις ότου κρίνουν τα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ για την εκκρεμούσα διένεξη, η κυβέρνηση Κλίντον από την άλλη πλευρά έχει προχωρήσει στην ενημέρωση όλων των εισαγωγέων ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα για όλες τις εισαγωγές, που φτάνουν το ύψος των 520 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας της διένεξης που υφίσταται. Συνεπώς, η πιθανότητα να εξαφανιστούν από τις υπερκαταναλωτικές αγορές των ΗΠΑ πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα είναι περισσότερο από ορατή. Διευκρινίστηκε ωστόσο στην επίσημη αμερικανική ανακοίνωση ότι κάθε μέτρο που θα επιβληθεί και θα αφορά δασμολογικές μεταβολές για τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 3η Μάρτη, μετά παρέλευση περίπου 60 ημερών από την "πρωτόδικη" απόφαση του ΠΟΕ με την οποία και οι Βρυξέλλες έχουν αναγνωρίσει ότι δε συμμορφώθηκαν.

Η αντίδραση της ΕΕ διά στόματος Επιτρόπου για το εμπόριο Λέο Μπρίταν, ήταν ότι οι πράξεις αυτές εκ μέρους των ΗΠΑ είναι "απαράδεκτες και άδικες", ενώ "εγκυμονούν τον κίνδυνο μίας σοβαρής αντιπαράθεσης"... υπονοώντας ότι η ΕΕ μπορεί να λάβει ανάλογα εμπορικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ, αλλά τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πράξη αντιποίνων "θα εναρμονίζεται πλήρως" με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, που είναι επί της ουσίας ο παγκόσμιος διαιτητής για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη. Ομως δεν ήταν τόσο ήπια η βρετανική αντίδραση, καθώς τη σφοδρή αντίθεσή τους για την ακολουθούμενη επίσημη αμερικανική στάση εξέφρασαν χθες βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των πτερύγων της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Λονδίνο Φίλιπ Λάντερ, κλήθηκε από τον υπουργό Στίβεν Μπάιερς στο υπουργείο του Εμπορίου για να δώσει διευκρινίσεις.

Στη διαμάχη παρέμβηκε άμεσα χθες και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρενάτο Ρουτζιέρο,προσπαθώντας να "κατευνάσει" τα πνεύματα με την πρόσκληση που απηύθυνε προς ΗΠΑ και ΕΕ να προσεγγίσουν με "θετικό πνεύμα" με απώτερο στόχο να τερματιστεί η διμερής πολύμηνη εμπορική διένεξη για τις μπανάνες. "Πιστεύω ότι φθάνουμε στο τέλος μιας μακράς, πολύπλοκης διένεξης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ρουτζιέρο γι' αυτό το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ