Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Περιοδεία Ολμπράιτ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στην Ταϊλάνδη "επιθεώρησε" την πορεία των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσέφερε μαχητικά τύπου F-16 και F-18 σε "λογικές τιμές". Στην Ινδονησία έστειλε "μήνυμα υποστήριξης" από τον... αμερικανικό λαό και εξέφρασε την άποψη πως η λύση που τελικώς θα βρεθεί για το Ανατολικό Τιμόρ θα είναι πρόκριμα για το εάν τελικώς η χώρα αυτή θα επιλέξει τη δημοκρατία από τη βία... Ο λόγος για την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που ξεκίνησε από χτες μίνι περιοδεία στις μαστιζόμενες από πολιτική και οικονομική κρίση χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός φτάνοντας χτες στην Τζακάρτα συναντήθηκε με τον Ινδονήσιο ομόλογό της, Αλί Αλατας, ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, η "Λαϊκή Εθνοσυνέλευση" της χώρας ανακοίνωνε πως στις προγραμματισμένες για τις 7 Ιούνη βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα συμμετέχουν περισσότερα από 140 κόμματα. Αυτή η ανακοίνωση θεωρήθηκε από την Ολμπράιτ "ενθαρρυντική πρόοδος που προετοιμάζει το δρόμο για δημοκρατικές εκλογές". Στη συνάντησή της με τον Αλί Αλατας, η Ολμπράιτ σημείωσε ότι "οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν κάποιον υποψήφιο συγκεκριμένα, αλλά μία εκλογική διαδικασία ελεύθερη, δίκαιη και ανοιχτή".

Ο Αλατας από την πλευρά του εξέφρασε την ...ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική υποστήριξη όσον αφορά και τις διαδικασίες για την εξεύρεση μίας "ειρηνικής" λύσης για το Ανατολικό Τιμόρ. "Είμαστε ευγνώμονες για την προσοχή, το ενδιαφέρον και την υποστήριξη που μας έχει δείξει η Ουάσιγκτον", είπε συγκεκριμένα ο Ινδονήσιος υπουργός, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους γι' αυτές τις ευχαριστίες. Εάν παραλείψει κανείς τη βαθύτατη οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα, τότε μάλλον ο Αλατας θα εννοεί την πολυποίκιλη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση του νυν Προέδρου Χαμπίμπι και ευνοούμενου του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο...

Σήμερα, η Ολμπράιτ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χαμπίμπι, τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Γουιράντο, αλλά και τον φυλακισμένο αντάρτη ηγέτη του Ανατολικού Τιμόρ Χοσέ Αλεχάντρε "Ξανάνα" Γκουσμάο.

Προτού, φτάσει στην Τζακάρτα, η Ολμπράιτ συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ταϊλάνδης. Εκεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Μπανγκόνγκ σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα ανοιχτά τραύματα της δίχρονης οικονομικής κρίσης.

"Η Ταϊλάνδη είναι μοντέλο και για άλλες χώρες της περιοχής", δήλωσε ευθαρσώς η Αμερικανίδα υπουργός, η οποία ανακοίνωσε στη συνέχεια πως οι ΗΠΑ σκέφτονται να πουλήσουν στην Μπανγκόνγκ μαχητικά τύπου F-16 και F-18 σε μειωμένο κόστος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ