Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις Κοσσοβάρων Αλβανών με στρατιώτες της "KFOR"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Η ανύπαρκτη διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης του "UCK", αλλά και οι φιλοδοξίες στελεχών της οργάνωσης να αναδειχτούν, ώστε να αναρριχηθούν κάποια στιγμή στην όποια εξουσία τούς "παραχωρήσουν" οι ΝΑΤΟικές μεγάλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, παραμένουν οι βασικοί παράγοντες που "τρέφουν" όχι μόνον τη βία κατά των Κοσσοβάρων Σέρβων, αλλά και τις συμπλοκές Κοσσοβάρων Αλβανών με τους άνδρες της "KFOR". Χτες, για παράδειγμα, ομάδες ένοπλων Κοσσοβάρων Αλβανών μπήκαν στο χωριό Γκόρνια Μπρίνιτσα, με σκοπό να εκφοβίσουν Σέρβους χωρικούς και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύντομα, όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με Βρετανούς στρατιώτες. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο Κοσσοβάροι Αλβανοί και συνελήφθησαν αρκετοί άλλοι.

Γεγονότα όπως τα χτεσινά, αλλά και οι πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις Γάλλων στρατιωτών με Κοσσοβάρους Αλβανούς στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ώθησαν και τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, να επικρίνει τα στελέχη του "UCK", επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τις συγκρούσεις των Αλβανών με τους στρατιώτες των πολυεθνικών δυνάμεων, αλλά και να προβλέψει πως αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα...

Το χωριό Γκόρνια Μπρίνιτσα ήταν το χτεσινό θέατρο συμπλοκών ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες Κοσσοβάρων Αλβανών και σε Βρετανούς στρατιώτες της "KFOR".

Ολα ξεκίνησαν, όταν αργά προχτές το βράδυ οι ένοπλοι Αλβανοί πήγαν στο σερβικό χωριό, για να αναγκάσουν τους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 24 ώρες. Τη νύχτα της Τετάρτης, συνέλαβαν μάλιστα έναν Σέρβο για να γίνουν πιο "πειστικοί". Αργότερα, άνδρες της "KFOR" άκουσαν πυροβολισμούς και εκρήξεις αντιαρματικών βλημάτων. Οι Βρετανοί δεν άργησαν να έρθουν αντιμέτωποι με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονταν έως νωρίς χτες το μεσημέρι. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο Αλβανοί και συνελήφθησαν αρκετοί άλλοι. Ακολούθως, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως άνδρες της "KFOR" έκλεισαν με άρματα μάχης την είσοδο του χωριού, για να αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων συγκρούσεων...Επιπλέον, αναφέρθηκαν και άλλα δύο περιστατικά (ένοπλης ή μη) αντιπαράθεσης ανδρών της "KFOR" με Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Συμπλοκές αναφέρθηκαν στο Γκιλιάνε (νότια της Πρίστινας) ανάμεσα σε Αλβανούς με Αμερικανούς στρατιώτες, με αφορμή τη βομβιστική επίθεση σε ρωσικό άρμα μάχης στο χωριό Ντομπρτσάνε. Τα επεισόδια έληξαν με τη σύλληψη εννιά Αλβανών.

Στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα περίπου 2.000 Αλβανοί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής συμμετοχής στις δυνάμεις της "KFOR", κατηγορώντας τους πως ευνοούν τους Σέρβους. Η διαδήλωση δε μετεξελίχθηκε αυτή τη φορά σε σοβαρά επεισόδια.

Πέρα από τις συμπλοκές Αλβανών και στρατιωτών της "KFOR" στο χωριό Γκόρνια Μπρίνιτσα και αλλού, χτες, αναφέρθηκαν οι απαγωγές δύο ακόμη Σέρβων. Πηγές της "KFOR" είπαν πως απήχθη μια 16χρονη Σέρβα στο Ντετσάνι και άλλη μία 17χρονη στην Πρίστινα.

Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων κατά Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας" του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία της οργάνωσης για τη δράση συμμοριών με Αλβανούς.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Αλέν Ρισάρ,μιλώντας στο ραδιοσταθμό "RTL", προέβλεψε συνέχιση των συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών και ανδρών των πολυεθνικών στρατευμάτων, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στα στελέχη του "UCK". Στη συνέντευξη αυτή ο Ρισάρ είπε πως ηγέτες της οργάνωσης έχουν την ευθύνη για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στα χωριά τους.

"Είναι δύσκολο να σταματήσουν οι συμπλοκές της "KFOR" με Αλβανούς που ανταγωνίζονται για την εξουσία... Ωστόσο, η κατάσταση, προοδευτικά θα τεθεί κάποια στιγμή υπό έλεγχο", σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, καταλήγοντας ότι και τα στελέχη του "UCK" "θα πρέπει να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και τη δημοκρατία"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ