Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Κλίμα υστερίας στην κηδεία των δέκα έξι

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το Πακιστάν κήδευσε χτες τους 16 αεροπόρους του ναυτικού του, που έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρριψη του Atlantique I από ινδικά MiG την Τρίτη, και οι τόνοι ήταν - κατά τρόπο αναμενόμενο - υψηλοί. Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος παρέστη στην κηδεία, μίλησε για "βάρβαρη και άνανδρη" πράξη, προειδοποιώντας πως οι Ενοπλες Δυνάμεις "θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας και τα εθνικά μας συμφέροντα".

Από την άλλη πλευρά, και μετά την επίθεση με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν, η Ινδία έθεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις της σε"συναγερμό".

Ωστόσο, παρά τη γενική συμφωνία στον ινδικό Τύπο ότι το αεροσκάφος του Πακιστάν "βρισκόταν στον ινδικό εναέριο χώρο" - και αντιστοίχως στον πακιστανικό για το ακριβώς αντίθετο - υπάρχουν φωνές εκατέρωθεν που καταδικάζουν τα δύο γεγονότα. Ο Γιασγίτ Σινχ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων της Ινδίας, έγραψε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας Indian Express ότι το πακιστανικό αεροπλάνο "ήταν σε αποστολή κατασκοπίας", οπότε η κατάρριψή του ήταν ακραία επιλογή. Ενώ η εφημερίδα Dawn σημείωσε ότι η νέα κρίση "έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή", αφού ακυρώνει κάθε προσπάθεια "διαλόγου" μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Πάντως, ο Ινδός υπουργός Αμυνας δεν έδειξε να πτοείται. Ο Τζορτζ Φερνάντες δήλωσε χτες πως "δεν πιστεύει" πως η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, παραδεχόμενος, πάντως, ότι οι διμερείς συνομιλίες "δεν μπορούν να επαναληφθούν" μέχρι να κοπάσει η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

"Δεν υπάρχει απειλή (από το Πακιστάν). Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα", πρόσθεσε ο Φερνάντες, τονίζοντας παράλληλα ότι το Πακιστάν"πρέπει να σεβαστεί" τη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμιντέρ Σινγκ είπε από την πλευρά του ότι "θέλουμε διάλογο με το Πακιστάν", λέγοντας όμως ότι "οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες" (ακυρώνοντας την προηγούμενη δήλωσή του... ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ