Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργία κατά των υπαγορεύσεων του ΔΝΤ...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα (Παρασκευή) τα εργατικά συνδικάτα στην Τουρκία, σε μια μορφή πάλης εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, μετά τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι αλλαγές που έχει κατά νου η κυβέρνηση Ετσεβίτ προβλέπουν αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 58 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες (και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για "μετριοπαθέστερα" μέτρα από εκείνα που πρότεινε το ΔΝΤ). Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων, οι αλλαγές αυτές είναι "εξοντωτικές".Το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι σε χτεσινοβραδινή συνάντηση των ηγεσιών των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων συμφωνήθηκε να γίνουν σήμερα στάσεις εργασίες και διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν δε γίνουν αλλαγές, το σύστημα συνταξιοδότησης θα "καταρρεύσει". Επιπλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση τις αλλαγές, για να εγκρίνει τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία στις αρχές του επόμενου έτους.

Ανάμεσα στις αλλαγές που απαιτεί επίσης το ΔΝΤ για να χορηγήσει δάνειο στην Αγκυρα είναι και η καθιέρωση, με νόμο του κράτους, της δυνατότητάς του να παίζει "επιδιαιτητικό" ρόλο σε οικονομικά ζητήματα της Τουρκίας (κοινώς, να συνδιαχειρίζεται την οικονομία της χώρας!), και γι' αυτό ακριβώς έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο "παζάρι" στη Βουλή.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ισλαμιστών βουλευτών του Κόμματος Αρετής στο εν λόγω νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Ετσεβίτ προώθησε αλλαγή της νομοθεσίας, για να επιτραπεί στον βετεράνο ισλαμιστή ηγέτη, Νετσμετίν Ερμπακάν, να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του Νόμου για τα Πολιτικά Κόμματα, που ψηφίστηκε χτες, θα επιτραπεί στον Ερμπακάν, που θεωρείται αρχιτέκτονας του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, να κατέλθει ως υποψήφιος ανεξάρτητος βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Στον Ερμπακάν έχει επιβληθεί πενταετής απαγόρευση συμμετοχής σε κομματικές δραστηριότητες. Η απαγόρευση επιβλήθηκε το 1998 στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας με το σκεπτικό ότι "συνιστούσε απειλή" για το κοσμικό σύστημα της χώρας.

Εκτοτε οι βουλευτές του Κόμματος της Ευημερίας ανασυντάχθηκαν, ιδρύοντας το Κόμμα της Αρετής, το οποίο θεωρείται ότι ελέγχει από το παρασκήνιο ο Ερμπακάν.

Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η κυβέρνηση "ήλθε σε συμφωνία" με τους βουλευτές του Κόμματος της Αρετής, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιτραπεί η διεθνής επιδιαιτησία σε εργατικές διαμάχες. Πάντως, ο πρωθυπουργός διαψεύδει πως έχει γίνει "οποιαδήποτε συνδιαλλαγή" με τους ισλαμιστές.

Εφόσον εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής ο 73χρονος Ερμπακάν ίσως μπορέσει να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της Αρετής και να εδραιώσει την επιρροή του στο κόμμα. Ομως, αναλυτές και εμπειρογνώμονες σε συνταγματικά θέματα εκτιμούσαν χθες ότι η πενταετής απαγόρευση για τον Ερμπακάν, όσον αφορά το να ενταχθεί σε κόμμα ή να ηγηθεί κόμματος, θα "εξακολουθήσει να ισχύει".

Ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ είπε ότι η απαγόρευση σε βάρος του Ερμπακάν θα εξακολουθήσει να ισχύει. "Απ' όσο εγώ προσωπικά κατανοώ το σύνταγμα, αυτή η απαγόρευση δε θα αρθεί", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη προχτές, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στην απαγόρευση να είναι ο Ερμπακάν ανεξάρτητος βουλευτής, να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα ή να ηγηθεί άλλου κόμματος.

Η δυνατότητα "επαναφοράς" του Ερμπακάν συνδυάζεται προφανώς με την επικύρωση του νόμου για τα οικονομικά, που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ