Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Αρχισε η αντεπίθεση του ρωσικού στρατού

ΜΟΣΧΑ - ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.-

Ομοσπονδιακά στρατεύματα, υποστηριζόμενα και από την αεροπορία, έκαναν μία "πρόβα τζενεράλε" για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στο Νταγκεστάν. Ετσι, βομβάρδισαν χτες θέσεις των ισλαμιστών στο Μπότλικ στις ορεινές παραμεθόριες περιοχές του Νταγκεστάν, ανακοινώθηκε από το Κέντρο Τύπου των ρωσικών δυνάμεων στη Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας αυτής του ρωσικού Καυκάσου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 εξόδους και μετά από έξι μέρες αφότου εκδηλώθηκε η εισβολή, καταφέρνοντας να καταστρέψουν το επιτελείο των ισλαμιστών καθώς και μια αντιαεροπορική συστοιχία, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στις περιφέρειες του Μποτλίχ και λίγο νοτιότερα, στην Τσουμάντα, στα σύνορα με την Τσετσενία. Ρωσικές πηγές διέρρευσαν ότι οι απώλειες των ισλαμιστών, που έχουν εμπλακεί σε μάχες κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία, είναι "πολύ σημαντικές". Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που εξέδωσε η Μόσχα την Τετάρτη, οι απώλειες των ομοσπονδιακών δυνάμεων είναι δέκα νεκροί και 27 τραυματίες, ενώ μεταξύ των περίπου 1.200 ανταρτών υπάρχουν "δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες".

Μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις

Οι χτεσινές εξελίξεις αποτελούν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του σχεδίου για "μία μαζική επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στις ερχόμενες μέρες", όπως ανακοίνωσε στη ρωσική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ζούμποφ.Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι "η επιχείρηση αυτή προβλέπει την ανάπτυξη στο Νταγκεστάν του αναγκαίου αριθμού στρατιωτών, όπλων και τεχνικού εξοπλισμού", τονίζοντας παράλληλα ότι "έχουμε όλους τους λόγους να ελπίζουμε σε μία επιτυχία". Επίσης υποστήριξε πως οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει περιοχές στο Νταγκεστάν "χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια δολάρια από το εξωτερικό". Ερωτηθείς από πού κατά τη γνώμη του προέρχονται αυτά τα χρήματα, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι θα ήθελε να αποφύγει "διπλωματικές παρεξηγήσεις". Πρόσθεσε όμως ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ "πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τρομοκράτες", αφού "ανάμεσά τους υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μισθοφόρων".

Στην αναγγελία μεγάλης κλίμακας επιχείρησης κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Νταγκεστάν προέβη και ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Οι μάχες που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Νταγκεστάν αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη ρωσική πολιτική ηγεσία αλλά και το στρατό, από τις μέρες του 1994 που ξεκίνησαν οι μάχες στην όμορη Τσετσενία και διήρκεσαν περισσότερο από δύο χρόνια. Η διασύνδεση με την Τσετσενία δεν είναι απλά η εξαιρετικής σημασίας γεωστρατηγική θέση των δύο Δημοκρατιών στο βόρειο Καύκασο, αλλά και το γεγονός ότι οι ισλαμιστές μαχητές - στη σύνθεσή τους Αφγανοί, Αραβες και άλλοι που ανήκουν κυρίως στη σέκτα Ουαχάμπι -προσδοκούν να εφαρμόσουν το ίδιο όνειρο. Ενα "ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος". Ομως, τα σχέδιά τους, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πιθανό να πέσουν, και πολύ γρήγορα, στο κενό, καθώς η υποστήριξη που έχουν από τους κατοίκους του Νταγκεστάν είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Ενδεικτικό αυτής της διάθεσης των κατοίκων της νότιας ρωσικής Δημοκρατίας είναι ότι η έκκληση τόσο της πολιτικής όσο και της θρησκευτικής ηγεσίας για να ενταχθούν εθελοντικά σε αντιτρομοκρατικές ομάδες και στο στρατό ώστε να εκδιώξουν τους ισλαμιστές εισβολείς έχει μεγάλη ανταπόκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ