Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ
Παζαριών συνέχεια

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντονες (παρασκηνιακές και μη) διαπραγματεύσεις στον άξονα Βελιγραδίου - Πρίστινας και Βρυξελλών πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, με στόχο την άρση και του τελευταίου «εμποδίου» για μια νέα συμφωνία μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, που θα οδηγήσει, αφενός σε περιορισμένα δικαιώματα αυτονομίας στις σερβικές κοινότητες του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου και θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με την πιθανά ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αμφοτέρων πλευρών με την ΕΕ πριν το τέλος του ερχόμενου Ιούνη.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από δηλώσεις που έκανε χτες η ηγεσία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην ΕΕ, ιδιαίτερα μετά από τις προχτεσινοβραδινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες ανώτατων Σέρβων ηγετών με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς είπε πως ζήτησε από την Αστον τη δημιουργία μιας «Ενωσης» σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου που θα έχει «αποφασιστική επιρροή στους τομείς της ασφάλειας, της αστυνομίας, των εσωτερικών υποθέσεων, της Δικαιοσύνης και της στελέχωσης προσωπικού». Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντησή του με την Αστον στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Σερβία «αξίζει μία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» αν και, όπως παραδέχτηκε, η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την «πρόοδο» στις συνομιλίες με την Πρίστινα. Ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε επίσης ότι μία συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι εφικτή, διακρίνοντας μία υπαναχώρηση της Πρίστινας από τις αρχικές επιφυλάξεις στο ζήτημα της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, καθώς η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών φέρεται πως έχει αποδεχτεί κάποια δικαιώματα αυτονομίας στη σερβική πλευρά...

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, μιλώντας χτες στη Βουλή υποβάθμισε τη σημασία των «υποχωρήσεων» που φέρεται πως έκανε στο θέμα της Ενωσης των Σερβικών Δήμων, συμπληρώνοντας ότι θα αποδεχτεί την Ενωση, εφόσον «είναι ευθυγραμμισμένη με το σύνταγμα του Κοσσόβου, την Ευρωπαϊκή Χάρτα και το ευρω-ενωσιακό δίκαιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο εκτίμησε χτες ότι η Πρίστινα εξαρτά την απόφασή της ΕΕ για μία συμφωνία «Σταθεροποίησης και Ενταξης» ως το τέλος Ιούνη με την «πρόοδο» στις συνομιλίες με τη Σερβία, αλλά και με τους ρυθμούς επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει π.χ. στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος. Η Αστον μεταβαίνει την ερχόμενη Πέμπτη σε Πρίστινα και Βελιγράδι για νέες διαβουλεύσεις, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί για τις 20 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές (2013-11-02 00:00:00.0)
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων... (2013-04-20 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τα συμφέροντα των αστών (2013-03-15 00:00:00.0)
Πιέσεις για ντε φάκτο αναγνώριση του προτεκτοράτου (2012-10-26 00:00:00.0)
«Οχι» στην κυβέρνηση Πρίστινας (2012-02-17 00:00:00.0)
Η ΕΕ θέλει συνομιλίες ως το τέλος της βδομάδας... (2011-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ