Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δεύτερος γύρος παζαριών στο Παρίσι
  • Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί διαβεβαίωσαν και χτες ότι θα υπογράψουν οριστικά τη συμφωνία χωρίς να διευκρινίσουν πότε... ενώ οι Σέρβοι εμφανίστηκαν σχετικώς αισιόδοξοι εμμένοντας στις γνωστές τους αντιδράσεις
  • Αμείωτες οι συγκρούσεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά και τη νέα διαβεβαίωση των Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών ότι θα υπογράψουν - άγνωστο ακριβώς πότε... - τη συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων άρχισε χτες στο Παρίσι χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αλλωστε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προϊστανται των συνομιλιών (υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας) υπογράμμιζαν πως τα μεγαλύτερα "αγκάθια" που εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας είναι η άρνηση του Βελιγραδίου να αποδεχτεί ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο και οι αντιδράσεις των ανταρτών του "KLA" να απαρνηθούν το στόχο της ανεξαρτησίας και να δεχθούν τον αφοπλισμό της οργάνωσής τους...

Στην Πρίστινα, το "Κέντρο Πληροφοριών" των Κοσσοβάρων Αλβανών διαβεβαίωνε πως η αντιπροσωπεία της κοινότητας που βρίσκεται στο Παρίσι θα υπογράψει το κείμενο συμφωνίας που προτείνουν οι ΗΠΑ.Το ίδιο λέχθηκε και από το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Κλίντον, Σάμιουελ Μπέργκερ. Ο Μπέργκερ μιλώντας χτες στο δίκτυο "CNN", επικαλέστηκε τη διαβεβαίωση του επικεφαλής των Κοσσοβάρων ανταρτών στο Παρίσι, Χασίμ Χάτσι. Οπως είπε, η διαβεβαίωση περί "οριστικής υπογραφής της συμφωνίας" αναφέρεται σε επιστολή των ανταρτών που στάλθηκε χτες στην Ουάσιγκτον.

Και οι Σέρβοι; Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Ράτκο Μάρκοβιτς, δήλωσε λίγο πριν φθάσει στο Παρίσι, ότι το Βελιγράδι απορρίπτει την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας."Ποτέ η Σερβία δε θα εγκαταλείψει εκουσίως το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με τη βία" τόνισε ο Μάρκοβιτς.

Εντούτοις, ένα 24ωρο μετά, ο υπουργός Πληροφόρησης της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίλαν Κόμνενιτς,εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος δηλώνοντας στη γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό" ότι ούτε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ούτε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μπορούν να πάρουν το ρίσκο μιας αποτυχίας. Επέμεινε μάλιστα πως "η κατάσταση έχει ωριμάσει για να καρποφορήσει".

Πάντως, ανώνυμες σερβικές πηγές υποστήριζαν πως η σερβική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει να "παγώσει" τις συνομιλίες προτείνοντας μια νέα τρίμηνη εκεχειρία ή την αποστολή ειρηνευτικών άοπλων και σίγουρα μηΝΑΤΟικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι πιθανότητες να εισακουστεί ένα τέτοιο αίτημα από την ξένη μεσολάβηση, είναι μάλλον αμυδρές.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο Φιλ Ρέικερ,εκπρόσωπος των συνομιλιών που γίνονται στη Γαλλία μεταξύ αλβανικής και σερβικής αντιπροσωπείας, ανακοίνωνε πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν "το πολύ λίγες μέρες".

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ,υποστήριξε ωστόσο, πως οι παρούσες ώρες δεν είναι χρόνος για τελετές αλλά για σκληρές διαπραγματεύσεις. "Δεν είναι διάσκεψη υψηλής ρητορικής" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "θα γίνουν σοβαρές συζητήσεις με σκληρά παζάρια και τελικό στόχο ένα ταχύ αποτέλεσμα". Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας πως οι πιθανότητες για την υπογραφή μιας συμφωνίας δεν είναι ιδιαίτερα καλές αναφέροντας τις αντιρρήσεις των δύο πλευρών για ορισμένα νευραλγικά σημεία του σχεδίου συνθήκης.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο συμπροεδρεύων των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,που δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως τα γεγονότα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. "Δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να εξασφαλίσουμε τη συμφωνία των Γιουγκοσλάβων για τη στρατιωτική παρουσία (του ΝΑΤΟ) στην περιοχή ούτε έχουμε καταφέρει να εγκαταλείψει η άλλη πλευρά την ιδέα της ανεξαρτησίας και να δεχθεί τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών" εξήγησε ο Βεντρίν. Ωστόσο, μετά την είδηση πως οι αντάρτες διαβεβαίωσαν ότι θα υπογράψουν τη συμφωνία, ο Βεντρίν έσπευσε να πει πως το Βελιγράδι βρίσκεται πλέον "με την πλάτη στον τοίχο και ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ της απομόνωσης και της ειρήνης"...

Σε έξαρση οι συγκρούσεις

Αν και στο Παρίσι οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών συζητούν το αμερικάνικο ειρηνευτικό σχέδιο ειρήνευσης στο Κοσσυφοπέδιο, την ίδια στιγμή, στην πολυτάραχη επαρχία οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες.

Ο γιουγκοσλαβικός στρατός συνέχιζε να απωθεί χτες το πρωί προς δυτικά τους Κοσσοβάρους αντάρτες στην περιοχή του Βουτσίτρν (βόρειο Κοσσυφοπέδιο), προκαλώντας την έξοδο πολλών χωρικών από την περιοχή. Σύμφωνα με τον Ουλφ Ρους, εκπρόσωπο της Ομάδας Επαλήθευσης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, οι

γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο χωριό Ντρεβάρε (20 χιλιόμετρα βόρεια της Πρίστινας), και ρίχνουν όλμους δυτικά, στο βουνό Τσισταβίτσα, γύρω από τα χωριά της Ντρένιτσα, που αποτελεί προπύργιο του UCK. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αποστολή των διεθνών επιβεβαιωτών αντιμετωπίζεται με αυξημένη εχθρότητα και από τις δύο πλευρές. Αργότερα, χτες το απόγευμα, το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως παρατείνεται κατά ένα μήνα η θητεία όσων υπηρετούν στο στρατό.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ