Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - ΗΠΑ
Προβλήματα στη συμφωνία αγοράς αμερικανικών μαχητικών

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-

Ιδιαίτερα σκεπτική σχετικά με τη συμφωνία, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αγοράς όπλων από τις ΗΠΑ εμφανίζεται η ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λίγες μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν στην περιοχή.

Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν εκφράσει την επιθυμία να αγοράσουν μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, τύπου F 16 και μάλιστα από τα τέλη του 1998 θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι η αγορά αυτή έχει συμφωνηθεί με την αμερικανική "Lockheed Martin Corp.". Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμφωνία "έκλεισε" στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 80 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Την προώθηση της συγκεκριμένης συμφωνίας επιχείρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αραβική χώρα ο Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος εξέφραζε, την περασμένη βδομάδα, την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Εντούτοις, χτες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΑΕ, Σεϊκ Μοχάμαντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, άφησε να εννοηθεί ότι η αραβική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Αμπού Ντάμπι, η άρνηση της Ουάσιγκτον να παράσχει στα ΗΑΕ το σύνολο της υψηλής τεχνολογίας που συνοδεύει τα μαχητικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα, με τη βοήθεια συγκεκριμένων κωδικών, να αναγνωρίζουν την ταυτότητα των αεροσκαφών που κινούνται στον ίδιο εναέριο χώρο, έχει προκαλέσει τη βαθιά δυσαρέσκεια του Αμπού Ντάμπι. Η στάση των ΗΠΑ εκτιμάται ότι οφείλεται στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ έναντι των Αράβων γειτόνων του. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΑΕ άφησε να εννοηθεί ότι, αν δεν ικανοποιηθούν οι περαιτέρω απαιτήσεις της ηγεσίας της χώρας του, τότε τα ΗΑΕ θα στραφούν στη διεθνή στρατιωτική και αμυντική αγορά, κυρίως, της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ