Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οξυμένα τα πνεύματα ενόψει εκλογών

ΟΥΜΤΑΤΑ.-

"Αναψαν τα αίματα" ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, πέντε εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ τους. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου Νέλσον Μαντέλα σε εορταστική τελετή για την 5η επέτειο της Ημέρας της Ελευθερίας, που σηματοδότησε την πτώση του απαρτχάιντ και τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα.

Η εκδήλωση γινόταν σε στάδιο της γενέτειρας του Μαντέλα, στην επαρχία Ανατολικού Ακρωτηρίου. Στο κατάμεστο στάδιο βρίσκονταν, κυρίως, οπαδοί του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου - ANC και μία μειοψηφία οπαδών του αντιπολιτευτικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κινήματος - UDM. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μαντέλα, οι οπαδοί του UDM φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται καθόλου η φωνή του Νοτιοαφρικανού Προέδρου. Επικράτησε ένταση και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με την παρέμβαση τόσο του ίδιου του Μαντέλα, που συνέστησε "ψυχραιμία και ηρεμία" στους οπαδούς του κόμματός του, όσο και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο γήπεδο. Μετά το τέλος της ομιλίας, ο Μαντέλα, που είναι η τελευταία φορά που γιορτάζει την επέτειο ως Πρόεδρος, δεν έκρυψε την οργή του, αποκάλεσε"ηλιθίους και αλήτες" τους οπαδούς του UDM και τόνισε ότι "όσο εμείς προσπαθούμε για τη βελτίωση της ζωής του λαού, αυτοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα μικροκομματικά συμφέροντά τους και επιδιώκουν ένα νέο αιματοκύλισμα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα ανάμεσα στα δύο κόμματα μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη του UDM, το Γενάρη. Ακολούθησε σφαγή πολλών οπαδών του ANC, χωρίς, όμως, ποτέ να διευκρινιστούν οι συνθήκες ούτε της δολοφονίας ούτε των σφαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ