Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
"Ολα τα μέτωπα ανοιχτά"
  • "Σφίγγες" οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη χερσαία εισβολή
  • "Προσφορές" από τον UCK και ποικίλες προβλέψεις...

Η παράνοια (;) αυτού του "ακήρυχτου πολέμου" συνεχίζεται μετά από 34 μέρες ανελέητων και απάνθρωπων βομβαρδισμών, με την ταυτόχρονη αποσταθεροποίηση όλης της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο...

Από το προηγούμενο καλοκαίρι όταν το ΝΑΤΟ είδε να χαράσσεται και να δρομολογείται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων για ένα "οριστικό και τελικό ξεκαθάρισμα" μέχρι σήμερα, που έχει συμπληρωθεί ένας μήνας σφυροκοπήματος, τα σχέδια εκτυλίσσονται μονίμως κάτω από το τραπέζι... Ουδείς φυσικά θα αποκαλύψει τι αντάλλαξε και με ποιον κάτω από το τραπέζι, στην "Αίθουσα Πολέμου", στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τον "ενταφιασμό" του παλιού ΝΑΤΟ και τη "γένεση" του νέου "πολεμικού" ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας, Μαντλίν Ολμπράιτ και Ρόμπιν Κουκ,διαμήνυσαν από το Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής - μέσα από κοινή συνέντευξή τους στο τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC - ότι δεν έχει συμφωνηθεί καταληκτική ημερομηνία για την επέμβαση χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ακόμα οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι ως... μία επίδειξη αρραγούς ενότητας οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, ομόθυμα συμφώνησαν να ενταθούν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, "αναγνώρισαν" "ότι σε κάποιο από τα στάδια της επιχείρησης πρόκειται να είναι αναγκαία η παρουσία χερσαίων δυνάμεων για την ασφάλεια στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου", όπως τόνισε εμφατικά ο Βρετανός υπουργός, ενώ η Μ. Ολμπράιτ διατύπωσε την ελπίδα ότι οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο θα έχουν επιστρέψει στις εστίες τους έως τον ερχόμενο χειμώνα, εντούτοις τόνισε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα διαρκέσει "όσο χρειαστεί".

Νέα σενάρια

Ακριβώς γι' αυτό το θέμα, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας έχει συντάξει λεπτομερές σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με βάση το οποίο θα σταλούν στα Βαλκάνια 40.000 Βρετανοί στρατιώτες για να ενισχύσουν τη ΝΑΤΟική δύναμη που θα διασφαλίσει τη νίκη της Συμμαχίας, αναφέρει στο κυριακάτικο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μεταξύ των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον είναι και ένα σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί στη Γιουγκοσλαβία μία χερσαία δύναμη αποτελούμενη από 100.000 άνδρες. Με βάση το "σενάριο" αυτό, θεωρείται πιθανό ότι τα στρατεύματα θα εμπλακούν σε έντονες μάχες επί μία εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει ένας μήνας "εκκαθαρίσεων".

Φυσικά, εκπρόσωπος του υπουργείου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανέφερε ότι μολονότι η Βρετανία πρέπει να "σκεφθεί όλες τις επιλογές", είναι "ανοησία" να λέγεται ότι σχεδιάζει να αποστείλει στην περιοχή μια τέτοια δύναμη. Σύμφωνα, τέλος, με τη "Σάντεϊ Τέλεγκραφ", ο Μπλερ τηλεφώνησε στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ,για να ζητήσει τη συμβουλή της στο ζήτημα του Κοσσόβου και εκείνη του επισήμανε ότι είναι σημαντικό να "ισχυροποιηθεί η ραχοκοκαλιά" των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Τα "βέλη" του UCK...

Πάντως αυτή η "ραχοκοκαλιά", συνεχώς ενισχύεται, αφού τα τελευταία από τα πρώτα 24 αμερικανικά ελικόπτερα "Απάτσι" που θα χρησιμοποιηθούν στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον των σερβικών δυνάμεων, έφθασαν χτες στην Αλβανία, ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. "Το πακέτο έχει τώρα συμπληρωθεί", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος αμέσως μετά την άφιξη των έξι "Απάτσι".

Η δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών συνεχίζει να ενισχύεται και αυτή ενώ την Κυριακή επιθεωρήθηκε από τον ίδιο τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ Ουέσλι Κλαρκ που έφτασε στην Αλβανία αμέσως μετά την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον. Ο Κλαρκ, φειδωλός και "μετρημένος" όπως πάντα, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και τους διοικητές, ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον των σερβικών δυνάμεων προχωρούν "κανονικά και βάσει προγράμματος", ενώ απαντώντας στην ερώτηση για το πότε θα επιτεθούν τα "Απάτσι", ο Κλαρκ ανακοίνωσε ότι "Θα χρησιμοποιηθούν όταν θα είναι έτοιμα. Δε θα καθυστερήσουν πολύ".

Δεν ήταν μόνο ο Κλαρκ, όμως, που έκανε στρατιωτικού τύπου εμφάνιση από το αλβανικό έδαφος. Με μία πρωτοφανή συνέντευξη τύπου και ο UCK εισήλθε πιο "οργανωμένα και επίσημα" στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στην πόλη Κούκσι, στη Βόρεια Αλβανία, αξιωματούχοι του UCK προσφέρθηκαν να οδηγήσουν τις χερσαίες δυνάμεις το ΝΑΤΟ εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι οι απώλειες θα περιοριστούν εξαιτίας της εμπειρίας των ανδρών του UCK και της γνώσης τους του εδάφους της περιοχής!

Μιλώντας ένας εκ των στρατιωτικών εκπροσώπων του UCK, ο "Λέοπαρντ ΙΙ", δήλωσε ότι οι "αγωνιστές του Κοσσόβου" ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σερβικές αρχές, αλλά ο νεοσχηματισθής στρατός τους χρειάζεται περισσότερα όπλα και σύγχρονο εξοπλισμό. "Ζητάμε επειγόντως από το ΝΑΤΟ να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε σύγχρονα όπλα", δήλωσε ο "Λέοπαρντ ΙΙ", γιατί "εάν έχουμε καλύτερα όπλα και το ΝΑΤΟ αρχίσει να χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα "Απάτσι" είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουμε στην καθοδήγηση της επιχείρησης. Η στενότερη συνεργασία και ο κοινός αγώνας στο Κόσσοβο είναι καλοδεχούμενα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του UCK, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι ο υπουργός Πληροφοριών της "κυβέρνησης των Κοσσοβάρων" είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ... χωρίς όμως να θέλει να δώσει επιπλέον πληροφορίες...

...και οι αλβανικές νουθεσίες

...Ομως άλλοι εκπρόσωποι του UCK προσφέρουν γενικά ποικίλες ερμηνείες. Οπως ο αυτόκλητος "πρωθυπουργός" της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων στην εξορία, Μπουχάρ Μπουκόσι,που δήλωσε στο αυστριακό περιοδικό "Προφίλ" ότι η συμφωνία του Ραμπουγέ για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου είναι νεκρή και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη σερβική εθνική κυριαρχία στην περιοχή. Ο Μπουκόσι, υποστήριξε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου αποδέχτηκαν τη συμφωνία αυτή διότι επιθυμούσαν την ειρήνη. "Συνέβη όμως το αντίθετο - αντί της ειρήνης, είχαμε τη γενοκτονία", δήλωσε ο Μπουκόσι στο αυστριακό περιοδικό. Ενώ τα πυρά του, στράφηκαν και κατά του UCK, αφού τον επέκρινε γιατί στέλνει στα πεδία των μαχών μαχητές που δεν έχουν εκπαιδευτεί, αφού για τον ίδιο: "Το Κόσσοβο χρειάζεται έναν στρατό επαγγελματιών, αξιόμαχων ατόμων".

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα,υποστήριξε σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα "Σβένσκα Νταγκμπλάντετ", ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να απομακρύνει από την εξουσία τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γιατί αλλιώς "προέβλεψε"... ότι "αν ο Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερους πολέμους στην περιοχή". "Η επόμενη έκρηξη θα γίνει πιθανότατα στο Μαυροβούνιο", υποστήριξε ο Μπερίσα και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση του Παντελί Μάικο να συμμετέχει με στρατεύματα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι "δεν αρκεί να παραδίδεις τον έλεγχο του εναέριου χώρου, των λιμανιών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία πρέπει να μετάσχει με στρατεύματα και οι Σέρβοι πρέπει να δεχτούν επίθεση απ' όλα τα μέτωπα, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο Βελιγράδι"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ