Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς οριστικοποίηση της αναβολής ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Νέα παρέμβαση Ουάσιγκτον που σχεδιάζει νέα σύνοδο κορυφής μετά τις ισραηλινές εκλογές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Αρχίζει, σήμερα, στη Γάζα, η σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προκειμένου να αποφασίσει την αναβολή ή όχι της ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, στις 4 Μάη, οπότε και λήγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας" που είχε τεθεί στην αρχική "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο. Πιθανότερη θεωρείται η αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας μετά και από τη χτεσινή σχετική απόφαση του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου ενώ, αργά χθες το βράδυ, αναμενόταν η κοινοποίηση μιας νέας ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συγκαλέσει νέα ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, 6 μήνες μετά το πέρας των πρόωρων ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, αναμενόταν να επιβεβαιώσει μια νέα επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οπως τόνιζε, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η Ουάσιγκτον ζητά από τις δύο πλευρές να τηρήσουν τις, μέχρι σήμερα, δεσμεύσεις τους, ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Παλαιστινιακή Αρχή, και ως προς την αποχώρηση από εδάφη της Δυτικής Οχθης ο ισραηλινός στρατός, ενώ δεν πρόκειται να κρύψει τη δυσαρέσκειά της για τη "σκληρή" στάση που έχει κρατήσει η ισραηλινή κυβέρνηση, αρνούμενη να εφαρμόσει, πλήρως, την "ενδιάμεση συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον". Επιπλέον, η Ουάσινγκτον φέρεται να θέτει το Μάη του 2000 ως ημερομηνία τερματισμού αυτού του νέου κύκλου ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, με τον οποίο θα ορίζεται και το τελικό καθεστώς της όλης περιοχής.

Στο μεταξύ, "ανοιχτό" άφησε το ενδεχόμενο αναβολής της ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο με 41 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές, μεταθέτοντας, ουσιαστικά, την ευθύνη της οριστικής απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ, που αρχίζει, σήμερα, τη συνεδρίασή του. Μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους μεγάλους αντιπάλους του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης προσκάλεσε τον ηγέτη της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, και άλλα ανώτερα στελέχη της να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ. Ο Γιασίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στις διαδικασίες, αλλά επανέλαβε ότι το θέμα αφήνει αδιάφορη την οργάνωσή του, η οποία δεν αποδέχεται, καν, τις "ειρηνευτικές συμφωνίες" του Οσλο.

Ο Βάιζμαν στην Κίνα

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί, από χθες, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Εζέρ Βάιζμαν, στην κινεζική πρωτεύουσα. Ο Βάιζμαν συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν και επρόκειτο να έχει συνομιλίες, αργά χτες το βράδυ, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ρονγκί. Σύμφωνα με τις σύντομες δηλώσεις που έκανε ο Ισραηλινός Πρόεδρος σκοπός της επίσκεψής του είναι η "βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ - Κίνας", τόσο σε οικονομικό όσο και διπλωματικό επίπεδο. Από την πλευρά της, η κινεζική ηγεσία δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στο Βάιζμαν ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το παλαιστινιακό αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ