Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μόνο ο Ντράσκοβιτς καλεί για "ετοιμότητα γενναίων κινήσεων"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -Για "γενναίες κινήσεις" συμβιβασμού έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς. Ωρες πριν ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς επέμενε πως το Βελιγράδι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις περικλείουν τις όμορες περιοχές, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας τον για πλήρη αδράνεια εν σχέσει με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη χώρα του. Ωστόσο, οι αντικρουόμενες δηλώσεις αυτών των δύο προσωπικοτήτων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης μάλλον δε "φωτογραφίζουν" κάποιο "ρήγμα" στους κόλπους του σχήματος που ηγείται ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς. Ο πρώτος είναι γνωστό στέλεχος της σερβικής αντιπολίτευσης, και ο δεύτερος, βετεράνος διπλωμάτης και από τα πιο παλιά στελέχη της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς...

ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: "Να είμαστε έτοιμοι για γενναίες κινήσεις! "

"Η υποχρέωση όλων των ηγετών στη χώρα μας είναι να αντιμετωπίζουν καθημερινά το λαό και να εξηγούν μέσω των ΜΜΕ ευθέως την αλήθεια, την πραγματικότητα και στη βάση αυτή πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολύ επείγουσες και πολύ γενναίες κινήσεις προς μια προσέγγιση συμβιβασμού και ειρήνης βασισμένη στο χάρτη του ΟΗΕ", είπε συγκεκριμένα ο Βουκ Ντράσκοβιτς μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ".

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Ντράσκοβιτς τόνισε πως καμία υποχώρηση δεν μπορεί να γίνει στο ζήτημα του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας σημειώνοντας έτσι πως το Βελιγράδι θα πρέπει να αποσπάσει εγγυήσεις"ότι το Κοσσυφοπέδιο δε θα γίνει ανεξάρτητο, δε θα υπάρξει μεγάλη Αλβανία και το Κόσσοβο δε θα μετατραπεί σε τρίτη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας". Ακολούθως, υποστήριξε, ο Ντράσκοβιτς, "όλα μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση εκτός απ' το ότι αν η επαρχία αυτή θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Σερβίας"... Να θεωρήσουμε μετά απ' αυτά ότι ο Ντράσκοβιτς φαίνεται, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, να αντιμετωπίζει θετικά κάποιο ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο;

ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: "Να φύγουν οι εισβολείς!"

Διαμετρικά αντίθετη άποψη υποστήριξε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, που εξέφρασε τις σταθερές θέσεις του Βελιγραδίου για ανένδοτη στάση "όσο παραμένουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή"...

Σε εκτενή συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση, ο υπουργός σε ιδιαίτερα οξύ ύφος απαίτησε από τους "εισβολείς να πάνε από κει που ήρθαν", σημειώνοντας ότι "δεν έχουν καμιά δουλιά στη Γιουγκοσλαβία, χώρα που είναι κυρίαρχη και θα παραμείνει κυρίαρχη για πάντα"...

Ο Γιοβάνοβιτς αναρωτήθηκε ρητορικά στη συνέχεια πώς "μπορείς να δεχτείς μια συμφωνία, εάν το ένα μέρος υποχρεώνεται με τη βία να υπογράψει; Εάν το ένα μέρος δε θέλει να υπογράψει τη συμφωνία τότε δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Δεν επιτυγχάνεις μια συμφωνία με πυραύλους Τόμαχοκ"!

Ο ίδιος απέρριψε, επίσης, οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης και των επιδρομών του ΝΑΤΟ και με τη συμφωνία που επιτεύχτηκε στον πόλεμο με τη Βοσνία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εδώ δεν είναι Βοσνία, δεν είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν είναι ούτε καν Βιετνάμ. Είναι πολύ, μα πολύ πιο επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο"! Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Γιοβάνοβιτς υποστήριξε πως "περίπου 40 ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καταρρίφθηκαν από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις και πως καταστράφηκαν εγκαίρως πάνω από 200 πύραυλοι Κρουζ". Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε από τον Ισραηλινό δημοσιογράφο τι απέγιναν τα πληρώματα των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, ο Γιοβάνοβιτς τον παρέπεμψε "στους ανθρώπους του στρατού".

Εξάλλου, την Κυριακή, ο Γιοβάνοβιτς σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν καταδίκασε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και ζήτησε να ενεργήσει, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση.

Χαρακτηρίζοντας τη ΝΑΤΟική επιχείρηση ως την πλέον κατάφωρη παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ από την ίδρυση του Οργανισμού, ο Γιοβάνοβιτς τονίζει στην επιστολή του ότι "είναι ακατανόητο" το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν την έχει καταδικάσει.

Στην επιστολή του ο Γιουγκοσλάβος υπουργός κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι επιλέγει, κυρίως, μη στρατιωτικούς στόχους, προκαλώντας μεγάλη έξοδο προσφύγων. Επίσης, κατηγορεί τη Συμμαχία ότι χρησιμοποιεί "μη συμβατικά" όπλα, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ