Τρίτη 15 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο Μιλόσεβιτς ανήγγειλε την έναρξη ανοικοδόμησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

"Οι πιο δύσκολες 11 βδομάδες στην ιστορία μας πέρασαν... τώρα, που η ειρήνη είναι πάλι εδώ, αντιμετωπίζουμε το έργο ανοικοδόμησης της χώρας". Με αυτές τις φράσεις ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προσπάθησε να δώσει κουράγιο σε όσους πολίτες βρέθηκαν να τον ακούσουν στην αρκετά συμβολική τελετή θεμελίωσης μίας γέφυρας στην επαρχία της Βοϊβοδίνας! Στην ίδια τελετή ήταν που επανέλαβε φράσεις όμοιες μ' αυτές στο διάγγελμά του μετά τη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους στρατιωτικούς και ΝΑΤΟικούς, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την "ηρωική αντίσταση και υπεράσπιση της χώρας" από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και την "παροχή εγγυήσεων από τον ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα" της Σερβίας. Ολα αυτά έγιναν στο χωριό Μπέσκα, ένα χωριό που βλέπει στον ποταμό Δούναβη, κάπου 20 χλμ νοτιοανατολικά του Νόβι Σαντ. Εκεί ήταν και η κατεστραμμένη από τις ΝΑΤΟικές βόμβες γέφυρα του χωριού... "Οι γέφυρες συνδέουν τους ανθρώπους και δεν είναι τυχαίο πως η ανοικοδόμηση της χώρας θα ξεκινήσει από εδώ, από την πολυεθνική επαρχία της Βοϊβοδίνας", τόνισε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς συνοδευόμενος από στρατιωτικούς αξιωματούχους και ενώπιον χιλιάδων ατόμων (σύμφωνα με ρεπορτάζ σερβικής τηλεόρασης).

Πάντως, και χτες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που φέρουν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έτοιμη να άρει συντόμως την εμπόλεμη κατάσταση που είχε επιβληθεί με την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στις 24 του Μάρτη.

Στην εφημερίδα "ΜΠΛΙΤΣ" του Βελιγραδίου αναφέρεται η δήλωση του Ραντμίλο Μπογκντάνοβιτς (στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς), σύμφωνα με την οποία η κατάσταση πολέμου θα αρθεί "μόλις η αστυνομία και ο στρατός επιστρέψουν από το Κόσσοβο". Ας σημειωθεί πως η διαδικασία αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 20 του Ιούνη.

30 με 35 δισ. θα κοστίσει η ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας

Υλικές ζημιές άνω των 30 - 35 δισ. δολαρίων προκάλεσαν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές των 11 βδομάδων στη Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε χτες ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη, Μπράνκο Μπράνκοβιτς.

Ο Μπράνκοβιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε πως η χώρα του θα υποβάλει αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

"Για τίποτε το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι υπερήφανο. Το μόνον "επίτευγμα" του ΝΑΤΟ είναι η καταστροφή της υποδομής της χώρας, οι σφαγές πολιτών, η πρόκληση μίας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μπράνκοβιτς, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ ξόδεψε γι' αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο πάνω από 60 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των καταστροφών που προκάλεσε το ΝΑΤΟ συγκαταλέγονται 35 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, περισσότερα από 400 σχολεία, 121 εργοστάσια και πολλές οικείες αμάχων πολιτών, 66 γέφυρες, 23 σιδηροδρομικοί σταθμοί ή ράγες τρένων, οδικές αρτηρίες και αεροδρόμια, 22 αποθήκες καυσίμων ή διυλιστήρια.

Τέλος, ο Μπράνκοβιτς ανήγγειλε πως μία ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ θα επισκεφθεί την Πέμπτη τη Γιουγκοσλαβία, για να εκτιμήσει το μέγεθος και ύψος των καταστροφών.

Αποχώρηση Σέσελι από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Ηταν αναμενόμενο από την ημέρα που ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως συμφωνεί με το ειρηνευτικό σχέδιο της "Ομάδας των Οκτώ" για το Κοσσυφοπέδιο. Ηδη από τότε ο αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμμα της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι, είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ρήξη ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και στην παράταξη του Σέσελι ήρθε επισήμως χτες, οπότε ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας εξαιτίας της αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και της ανάπτυξης ΝΑΤΟικής δύναμης στην περιοχή.

Το Ριζοσπαστικό Κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, με δύο αντιπροέδρους και 13 υπουργούς, οι οποίοι παραιτούνται, όπως αποφάσισαν ομόφωνα. Οι υπουργοί του Ριζοσπαστικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν και εγγράφως τις παραιτήσεις τους στο σερβικό Κοινοβούλιο.

Μετά απ' όλα αυτά, ο - τουλάχιστον... - ανασχηματισμός της σερβικής κυβέρνησης είναι θέμα λίγου χρόνου.

Το Μαυροβούνιο "δεν ξεχνά" την απόσχιση

Εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η δημοκρατία του Μαυροβουνίου θα αποσχιστεί. Τάδε έφη Πρόεδρος του έτερου μέλους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Οι δηλώσεις του Τζουκάνοβιτς (που ανάλογες έχουν γίνει πολλές κατά καιρούς) έγιναν μετά το τέλος της συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα.

"Εάν η Σερβία παραμείνει δέσμια της προηγούμενης πολιτικής της, το Μαυροβούνιο θα κοιτάξει να δημιουργήσει το δικό του νομικό καθεστώς" είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο Τζουκάνοβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ