Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Βόμβες (ξανα)έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές...
  • Μεγάλα πλήγματα προκάλεσαν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στην πόλη Νις, αλλά και σε δεκάδες άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας
  • Ανωνύμως το ΝΑΤΟ "υπαινίσσεται" μείωση των επιδρομών, όχι απαραίτητα λόγω "δυσχερών καιρικών συνθηκών"
  • Συνάντηση Μιλόσεβιτς - πατριάρχη Ρωσίας Αλέξιου Β'

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Νέες αστικές περιοχές, εργοστάσια, γέφυρες και δεξαμενές καυσίμων βομβάρδιζαν έως χτες το πρωί τα ΝΑΤΟικά επιδρομικά αεροσκάφη. Μόνο στην πόλη Νις, οι βόμβες προκάλεσαν το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό 12 άλλων. Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, υπό την ασπίδα της ανωνυμίας, υποστήριζαν πως δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της βδομάδας να μειωθούν κατά τι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, τάχα λόγω "προβλεπόμενων δυσχερών καιρικών συνθηκών". Δήλωση, που εάν επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα, ίσως σχετίζεται με ενδεχόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποφυγή ενός ακόμη "κατά λάθος" μαζικού βομβαρδισμού αμάχων, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά κυρίως για να μη "διαταραχτούν" οι εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ...

Σύμφωνα με την κρατική γιουγκοσλαβική τηλεόραση, οι βόμβες στην πόλη Νις έπεσαν και κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 σπίτια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε 15 άλλα. Ο ίδιος σταθμός μετέδωσε πως πύραυλος έπληξε δεξαμενή καυσίμων στο καπνεργοστάσιο της πόλης, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Ο ίδιος σταθμός πρόσθεσε πως η γιουγκοσλαβική αντιαεροπορική άμυνα απάντησε σθεναρά στις επιθέσεις.

Επιπλέον, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έπληξαν μεγάλη εγκατάσταση διεθνών τηλεπικοινωνιών στο Πρίλικε (130 χλμ νότια του Βελιγραδίου) και μεγάλο αριθμό στόχων στο όρος Ζλάτιμπορ. Τέσσερις πύραυλοι έπληξαν δορυφορικό γιουγκοσλαβικό σταθμό στο Ιβαντζίτσα (160 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου).Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε σιδηροδρομικές γραμμές των πόλεων Κραγκούτζεβατς, Κράλιεβο, Νόβι Παζάρ και Βάλιεβο. Μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα κοντά στην Πρίστινα και σε χωριό Κοσσοβάρων Αλβανών κοντά στο Ποντούγιεβο.

"Λιγότερες" βόμβες ενόψει 50χρονων;

Σύμφωνα με ΝΑΤΟική ανακοίνωση, το περασμένο 24ωρο επλήγησαν "στρατιωτικοί στόχοι" στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, με συνέπεια να καταστραφούν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα.

Μάλιστα, ανώνυμος αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επικαλούμενος τις προβλέψεις μετεωρολόγων για τα επόμενα 24ωρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι βομβαρδισμοί τις προσεχείς πέντε μέρες.Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, "στρατηγικοί στόχοι" όπως γέφυρες και βιομηχανίες μπορούν να βομβαρδιστούν από αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο ύψος και χρησιμοποιούν "έξυπνα" όπλα, ωστόσο εξέφρασε επιφύλαξη για το βομβαρδισμό "κατά στρατευμάτων, αρμάτων και αυτοκινητοπομπών στο Κοσσυφοπέδιο", λέγοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτεί καλές καιρικές συνθήκες ή "επικίνδυνες πτήσεις" σε χαμηλό ύψος. Μήπως επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποφύγουν προς το παρόν ένα ακόμη φονικό και "κατά... λάθος" μαζικό βομβαρδισμό αμάχων, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του;Πάντως, ο ανώνυμος αξιωματούχος δεν έκανε κανέναν υπαινιγμό ή σκέψη που να αφορά το παραπάνω ζήτημα...

Συνάντηση Μιλόσεβιτς - πατριάρχη Αλέξιου

Θερμό κλίμα επικράτησε στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τον πατριάρχη της Ρωσίας, Αλέξιο Β'. Κάτι που διαφάνηκε από τη δήλωση του Γιουγκοσλάβου ηγέτη εν σχέσει με το ρόλο - κλειδί που θα μπορούσαν να παίξουν Μόσχα και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

"Η Ρωσία θα συμβάλει επίσης στο να εδραιωθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν, αλλά και στο να σταματήσει αυτή η επιθετικότητα, που δε βασίζεται σε καμιά ηθική, νομική ή άλλη αρχή", τόνισε ο Μιλόσεβιτς μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη της Ρωσίας, στο Βελιγράδι, προσθέτοντας πως οι Σέρβοι δέχτηκαν την επίσκεψή του ως "έκφραση αλληλεγγύης του ρωσικού λαού". Και ο Μιλόσεβιτς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας τον πατριάρχη Αλέξιο Β' ως "μεγάλο πατριώτη και σημαντικό υπέρμαχο της ειρήνης".

Νωρίτερα, ο Ρώσος πατριάρχης κατήγγειλε το ΝΑΤΟ ότι θέλει να επιβάλλει στη Γιουγκοσλαβία μια τάξη "που να θεμελιώνεται στο δόγμα της ωμής βίας", ενώ απηύθυνε έκκληση στους Σέρβους να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους Αλβανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στο Κόσσοβο.

Μιλώντας σε περισσότερους από 10.000 ορθόδοξους πιστούς στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο πατριάρχης σημείωσε πως οι λαοί γίνονται "μάρτυρες μιας κραυγαλέας παρανομίας από την πλευρά ορισμένων ισχυρών και πλούσιων χωρών, οι οποίες θεωρούν αλαζονικά πως αποτελούν ένα παγκόσμιο κριτήριο του καλού και του κακού, καταπατώντας τη θέληση ενός λαού που επιθυμεί να ζει διαφορετικά". Και συμπλήρωσε τονίζοντας: "Οι βόμβες και οι πύραυλοι δεν πέφτουν σε αυτή τη χώρα για να υπερασπίσουν κάποιον. Οι στρατιωτικές ενέργειες του ΝΑΤΟ έχουν άλλο στόχο, να καταστρέψουν την παγκόσμια τάξη που εγκαθιδρύθηκε μετά τον πόλεμο... και αποσκοπούν στο να επιβάλουν στους ανθρώπους μια τάξη που τους είναι άγνωστη και είναι θεμελιωμένη στο δόγμα της ωμής βίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ