Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Δηλώσεις, προβλέψεις και διαστρεβλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΟΝΝΗ. -

Την παράσταση στο Κέντρο Τύπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες "έκλεψε" χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δίχως, ωστόσο, οι εκεί δηλώσεις του να αποτελέσουν την παραμικρή επί της ουσίας "είδηση". Το ύφος και το "ήθος" των δηλώσεων ήταν ανάλογο με άλλες που προηγήθηκαν από την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Ητοι, βασιλικότερες του "βασιλέως"... Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βέλγιο, ο Μπλερ επιδίωξε συναντήσεις με τον στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Με τον πρώτο συναντήθηκε στο Νότιο Βέλγιο, δίχως να ανακοινωθεί το παραμικρό. Με τον δεύτερο φωτογραφήθηκε στις Βρυξέλλες, δίχως, επίσης, να κάνουν την παραμικρή δήλωση. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ακολούθως ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν "λαλίστατος"...

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Μπλερ, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έχουν καταστρέψει τα μισά από τα καλύτερα αεροπλάνα της Γιουγκοσλαβίας (Μιγκ 29), το 25% των Μιγκ 21 και το 30% των αεροσκαφών τύπου "Σούπερ Γκάλεμπ". Πρόσθεσε ότι προχτές, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έπληξαν πέντε σερβικά άρματα μάχης, τέσσερα θωρακισμένα και 20 άλλα στρατιωτικά οχήματα, επειδή "σκόπευαν στους εκδιωγμούς Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο". Δεν παρέλειψε, σ' αυτό το σημείο, να εκφράσει "την ανησυχία του για τους (όπως είπε) 800.000 Κοσσοβάρους Αλβανούς που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αλλά παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά "ότι λίγα μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ γι' αυτούς"... "εκτός από τους βομβαρδισμούς"!

Εννοείται πως ξαναδιαστρέβλωσε το χαρακτήρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, ισχυριζόμενος πως έχουν "δίκαιη αιτία" και θα "πετύχουν να υπερνικήσουν"...

"Η αποστολή μας είναι πολύ απλή και η επιθυμία μας να νικήσουμε πρέπει να είναι απόλυτη και συνολική", είπε ο Μπλερ αναφερόμενος στις επιδρομές, προσθέτοντας πως "δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει άλλη μία συμφωνία ή συμβιβασμός με τον Μιλόσεβιτς".

Δεν ήταν, όμως, μόνον ο Βρετανός πρωθυπουργός που "τροφοδότησε" τα ΜΜΕ με δηλώσεις, προβλέψεις και χαρακτηρισμούς για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν αξιωματούχοι της γερμανικής, της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης...

Για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ προέβλεψε χτες ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο "για μακρά περίοδο αεροπορικών επιδρομών", εάν δε θελήσει να προχωρήσει στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, ο Φίσερ ισχυρίστηκε πως δεν επιθυμεί την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων "ενάντια στη θέληση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας" ενώ σε άλλο μέρος της ομιλίας του είπε πως "πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μακροπρόθεσμο αγώνα, γιατί ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι πολύ αποφασισμένος και έτοιμος να κλιμακώσει τον (... ) πόλεμο". Εννοείται πως δεν παρέλειψε την αναφορά του στο Μαυροβούνιο, περί εκεί εξαπόλυσης επίθεσης από τις δυνάμεις του Μιλόσεβιτς.

Στο χτεσινό γύρο των δηλώσεων διαφόρων Ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμμετείχε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, που είπε πως "όλοι οι Δυτικοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άποψη πως χρειάζεται αλλαγή στο καθεστώς του Βελιγραδίου για να γίνει η Γιουγκοσλαβία δημοκρατική".

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει αυτή την ιδέα και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά τη στρατηγική των αεροπορικών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας. Νωρίτερα, ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης Ζοσπέν, ο υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, είπε αντίθετα πως η χερσαία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο είναι κάτι τι το "φυσιολογικό", προσθέτοντας πως "τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται"... Μάλιστα, ο Ρισάρ αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες "ώστε να μην ευνοηθεί ο αντίπαλος".

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αμπέλ Ματούτες δήλωσε πως το ΝΑΤΟ απέτυχε να προβλέψει την κρίση που δημιουργεί το πλήθος προσφύγων.

"Υπήρξαν λάθη στις προβλέψεις" είπε ο Ματούτες προσθέτοντας: "Ενώ το ΝΑΤΟ έδειξε πως ήταν ικανό να στήσει στρατόπεδα για τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους μέσα σε 48 ώρες, δεν προέβλεψε πως το κύμα προσφύγων θα ήταν τόσο μαζικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ