Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι κατηγορίες "σφαγών" εφαλτήριο επέμβασης;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενώ σερβικές πηγές στην Πρίστινα ανακοίνωναν ότι η απόσυρση των σερβικών αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων "ολοκληρώθηκε" χτες, η Βρετανία καλούσε σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθούν... οι σφαγές Αλβανών στο Κόσσοβο το Σαββατοκύριακο και (ίσως) να προωθήσουν περισσότερο τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ...

Το Σερβικό Κέντρο Ενημέρωσης στην Πρίστινα μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας επέστρεψαν κατά πλειοψηφία στα στρατόπεδά τους χτες, "όπως απαίτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας". Δυτικοί διπλωμάτες στην περιοχή δεν επιβεβαίωσαν ούτε αρνήθηκαν το γεγονός.

Ωστόσο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι κοντά στα αλβανικά σύνορα σημειώθηκε επίθεση και σκοτώθηκαν έξι άνδρες του, επαναφέροντας τη συζήτηση "επέκτασης της σύγκρουσης" στη Βαλκανική στον αφρό.

Δυτικοί πολιτικοί "επιταχύνουν" την προσπάθεια να πιέσουν το Βελιγράδι, ειδικά μετά τις αναφορές σφαγών Αλβανών πολιτών (γυναικών και παιδιών συμπεριλαμβανομένων). Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Δύση λαμβάνει ως δεδομένο ότι οι ακρότητες είναι έργο των Σέρβων, έστω κι αν ο ανταποκριτής των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Γκάι Ντίνμορ έλεγε (στο CNN) ότι "πρέπει κανείς να είναι πολύ επιφυλακτικός... υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που δρουν στο Κόσσοβο". Η τελευταία υπόθεση αφορά την ανακάλυψη 15 πτωμάτων Αλβανών ανδρών (ενός 15χρονου ανάμεσά τους) σε δάσος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα έκανε χτες έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα "πολύ ξεκάθαρο μήνυμα" στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να σταματήσει τις στρατιωτικές κατασταλτικές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε συνέντευξή του προς το BBC, ο Σολάνα τόνισε ότι ο Μιλόσεβιτς δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση των Ηνωμένων ΕΘνών, της περασμένης βδομάδας, στην οποία γινόταν έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο Σολάνα, που πραγματοποιεί περιοδεία σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες στην περιοχή του Καυκάσου, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει εάν η Ρωσία θα υποστηρίξει οποιοδήποτε τελεσίγραφο, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η Μόσχα ενδέχεται να ευθυγραμμιστεί σε μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση.

Η Βρετανία κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα γινόταν αργά χτες το βράδυ, για να εξεταστούν οι κατηγορίες σφαγών άνω των 30 Αλβανών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρούνταν "απίθανο" να προχωρήσει περισσότερο από μια κατ' αρχήν καταδίκη των σφαγών. "Για περαιτέρω ενέργειες", εκτιμούσε το Ρόιτερς, "θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση που θα υποβάλει την άλλη βδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν", σχετικά με το εάν συμμορφώθηκε ο Μιλόσεβιτς με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούσε κατάπαυση πυρός στο Κοσσυφοπέδιο, απομάκρυνση των στρατευμάτων και έναρξη σοβαρού διαλόγου για πραγματική αυτονομία της επαρχίας.

Ο Σολάνα κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ...επωδό του εσχάτως: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να επέμβει, εφόσον διατυπωθεί το αίτημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ