Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Μαζικές διαδηλώσεις και αναταραχές

ΛΙΜΑ.-

Σε "μάχη" εκτυλίχτηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας περισσοτέρων των πέντε χιλιάδων εργαζομένων και φοιτητών μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Πάνωαπό 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν στην αντιπαράθεσή τους με τις κατασταλτικές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο προεδρικό μέγαρο και να καταγγείλουν τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι,για την προσπάθειά του να περάσει αντισυνταγματική τροπολογία, ώστε να έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η διαμαρτυρία για τη φθίνουσα πορεία της οικονομικής κατάστασης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν χιλιάδες στην ανεργία και η καταγγελία της διακυβέρνησης Φουτζιμόρι, ιδιαίτερα υπό το φως των αποκαλύψεων για την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, ήταν τα κυριότερα αιτήματα των διοργανωτών των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας των Περουβιανών Εργαζομένων με τη συμπαράσταση των φοιτητικών συλλόγων. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των επαρχιών της χώρας, όπως το Κούσκο, την Αρεκίπα, το Πούνο, την Ικα και το Τρουχίγιο, όμως αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα Λίμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που επιδόθηκαν σε μία πραγματική "άσκηση ετοιμότητας" αντιμετώπισαν "την ύστατη στιγμή" τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η συγκεκριμένη στάση της αστυνομίας έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς οι ειδικά εκπαιδευμένες κατασταλτικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια έχουν την εντολή να "σταματούν οποιαδήποτε διαδήλωση εν τη γενέσει της" σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας πολύ περισσότερο μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και ενώ βρισκόταν μέσα ο Φουτζιμόρι. Πολιτικοί αναλυτές και τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για "μακιαβελικό σχεδιασμό" της ίδιας της αστυνομίας που άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν και να μάλιστα βίαια. "Η κυβέρνηση επέτρεψε αυτά τα περιστατικά να εξελιχθούν βίαια. Δε θα αποτελέσει έκπληξη σε κανένα το αν η αστυνομία δεν τα προκάλεσε προκειμένου να δικαιολογήσει την κριτική της και την αντίδρασή της απέναντι στις διαδηλώσεις και να προχωρήσει στη μελλοντική απαγόρευσή τους", δήλωνε προς το CNN o κοινωνιολόγος Χουάν Οσίο.

Η δημοτικότητα του Φουτζιμόρι είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η οικονομική του πολιτική, πολύ ευχάριστη και ευπρόσδεκτη στους ξένους επενδυτές, έχει προκαλέσει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των ήδη πολύ φτωχών κατοίκων αυτής της χώρας της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ