Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τη "συμμόρφωση" επιζητά η Δύση

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η 6εθνής "Ομάδα Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία εμφανίστηκε να συμφωνεί χτες όσον αφορά την αναγκαιότητα να υπάρξει "σύντομα" απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα "υιοθετεί" τη συμφωνία για το Κόσσοβο, αλλά - μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία - εκδηλώθηκαν "διαφωνίες" ως προς τη ρητή αναφορά στην απόφαση της "χρήσης βίας" - προφανώς από το ΝΑΤΟ - σε περίπτωση που η συμφωνία "δεν τηρηθεί".

Η απόφαση "θα δώσει την εκκίνηση στο μηχανισμό επαλήθευσης" και "θα πρέπει" να δρομολογηθεί αμέσως, είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας Επαφής" στο Παρίσι ο Γάλλος "οικοδεσπότης" υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Δύο από τα μέλη της "Ομάδας Επαφής" (Βρετανία και Ρωσία) υπέβαλαν χτες σχέδια απόφασης.

Ο Βεντρίν ευχήθηκε την αποστολή "το συντομότερο δυνατό" των 2.000 άοπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, των οποίων την ανάπτυξη έχει αποδεχτεί το Βελιγράδι βάσει της συμφωνίας Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ την Τρίτη. "Πρόκειται για πολίτες των οποίων πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία. Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν δυνάμεις επέμβασης, πλησίον των παρατηρητών, για να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία", είπε ο Βεντρίν, προσθέτοντας μια όχι και τόσο "αθώα" λεπτομέρεια: τόσο μάλλον που, όπως δήλωσε Βρετανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σε αυστριακό ραδιοσταθμό, πράκτορες της CIA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στη δύναμη των 2.000 ανδρών που θα στείλει ο ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο...

Τα έξι μέλη της "Ομάδας Επαφής" συμφώνησαν κατ' αρχήν να μετάσχουν στην αποστολή των παρατηρητών. Ο (απερχόμενος) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, δήλωσε ότι η Βόννη θα αποστείλει 150-200 και κάθε πλευρά υποσχέθηκε να αποστείλει τον ίδιο πάνω - κάτω αριθμό.

Διαφορετική άποψη υπήρξε, σύμφωνα με τον Κίνκελ, ως προς τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, περιλαμβανομένης και της χρήσης βίας, στην περίπτωση που δε γίνει σεβαστή η συμφωνία.

Η ρωσική πλευρά, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, αντιτίθεται σφόδρα στην αναφορά της χρήσης βίας στην εκκολαπτόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Συζητούμε στην "Ομάδα Επαφής" αν η πίεση προς τον Μιλόσεβιτς μεταφερθεί μέσω της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας... θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία. Θα δούμε", είπε, περίπου "μοιρολατρικά" (;) ο Κίνκελ.

Υπέρ της διατήρησης της απειλής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία τάχθηκε και ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Φόλκερ Ρίε, ο οποίος εδώ και μήνες προτείνει στρατιωτική επέμβαση και χωρίς εντολή των Ηνωμένων Εθνών, αντίθετα με τον Κίνκελ.

Η Ρωσία δήλωσε διά του Ιβάνοφ ότι είναι έτοιμη να πάρει μέρος και στην αεροπορική επιτήρηση της συμφωνίας στο Κόσσοβο και ότι "το ΝΑΤΟ πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος εγκαταλείποντας την απειλή βίας".

Το ΝΑΤΟ και η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαντλίν Ολμπράιτ, εκτίμησαν χτες πως ο Μιλόσεβιτς δεν έχει προχωρήσει αρκετά προς την υλοποίηση των υποσχέσεών του.

"Υπάρχουν κινήσεις στρατευμάτων, αλλά όχι αρκετές για να μας ικανοποιήσουν προς το παρόν", δήλωσε η Ολμπράιτ στο CNN. Υπογράμμισε ως σημεία προόδου την άφιξη στο Κόσσοβο μιας διεθνούς αποστολής του ΟΑΣΕ και την επιστροφή των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

"Υπάρχουν στο Κόσσοβο ακόμη μονάδες τις οποίες μπορούμε να προσδιορίσουμε ονομαστικά και αριθμητικά οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες βρίσκονται έξω από το Κόσσοβο", δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ο Μιλόσεβιτς μπορεί να τις μετακινήσει έξω από τη σερβική επαρχία "μέσα σε μια ημέρα".

Το ΝΑΤΟ θα παρατείνει την απειλή χρήσης ισχύος και μετά το Σάββατο, κατά την ίδια πηγή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, αναμενόταν χτες στο Βελιγράδι, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, στρατηγό Κλάους Νάουμαν και τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ, για την υπογραφή της συμφωνίας με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, ο Σολάνα δήλωσε στις Βρυξέλλες πως "η λύση της κρίσης δε βρίσκεται μόνο στην υπογραφή χαρτιών".

Δεν είναι σαφές αν τη συμφωνία θα υπογράψει ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς. Αν όχι, τότε ούτε εκ μέρους του ΝΑΤΟ θα υπογραφεί από τον Σολάνα.

Ο στρατηγός Κλαρκ (γνωρίζει τον Μιλόσεβιτς από τις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον στη Βοσνία) θα επιδιώξει να αποσπάσει ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξει απειλή για τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ και για τους τους 2.000 παρατηρητές.

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται στο Βελιγράδι ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του ΟΑΣΕ Μπρονισλάβ Γκέρεμεκ και από τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς. Κατά διπλωματική πηγή στη Βιέννη, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ πρόκειται να οριστεί ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός στρατηγός Ζακ Κλάιν.

"Καταγγελίες" του UCK

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK) κατηγόρησε από την πλευρά του χτες Αμερικανούς αξιωματούχους ότι "ψεύδονται", ισχυριζόμενοι πως οι σερβικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή και ισχυρίστηκε ότι οι Σέρβοι "συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς χωριών" και πως η δυτική ειρηνευτική συμφωνία "δε λειτουργεί".

Εν αντιθέσει με δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι σερβικές δυνάμεις αποσύρονται, εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, που εδρεύει στη Γενεύη, ο Μπαρντίλ Μαχμούτι, δήλωσε ότι οι σερβικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο και χτες βομβάρδιζαν χωριά της περιοχής.

"Ορισμένα στοιχεία στην αμερικανική κυβέρνηση ψεύδονται. Αποκρύπτουν τα γεγονότα εκεί και υποκρίνονται ότι η ειρηνευτική συμφωνία εφαρμόζεται. Αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος", είπε ο Μαχμούτι.

"Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Μιλόσεβιτς συνεχίζει την πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων, των βομβαρδισμών και της βαρβαρότητας. Αλλά κωφεύουν", ισχυρίστηκε.

Ο Μαχμούτι ανέφερε ότι έως τώρα ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου εμμένει πιστός στην εκεχειρία που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, αλλά προειδοποίησε ότι οι αντάρτες ενδέχεται να επαναδραστηριοποιηθούν. "Εχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε στα πυρά. Ελπίζω πως η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει. Αλλά εάν η Δύση συνεχίσει να παίζει παιχνίδια μαζί μας και να αγνοεί την πολιτική της γενοκτονίας δε θα το ανεχτούμε επί μακρόν".

"Οι απειλές για αεροπορικές επιδρομές είναι ακόμα σε ισχύ. Πρέπει να χτυπήσουν, γιατί ο Μιλόσεβιτς δε γνωρίζει καμιά άλλη γλώσσα πέραν απ' αυτήν της βίας", κατέληξε.

"Καταδίκες" για την απαγόρευση εφημερίδων

Η έκδοση της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Νάσα Μπόρμπα" απαγορεύτηκε χτες κατόπιν διαταγής του σερβικού υπουργείου Πληροφόρησης, για "παραβίαση" ενός κυβερνητικού διατάγματος που απαγορεύει τη δημοσίευση κειμένων "που προκαλούν το φόβο, τον πανικό και την ηττοπάθεια".

Πρόκειται για την τρίτη η έκδοση της οποίας διακόπτεται (η "Ντάνας" και η "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" είχαν προηγηθεί), γεγονός που προκαλεί "αντιδράσεις" για την "αυταρχικότητα" της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ