Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στους Παλαιστίνιους το "βάρος" μιας ενδεχόμενης συμφωνίας

Αρχισε, με συγκρατημένη αμερικανική αισιοδοξία, η ισραηλινο - παλαιστινιακή σύνοδος στην Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας άρχισε, χτες, η κρίσιμη ισρηαλινο - παλαιστινιακή Σύνοδος Κορυφής στην αμερικανική πρωτεύουσα με την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Η αμερικανική διπλωματία εμφανίστηκε αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της συνόδου που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, μην παραλείποντας να μεταβιβάσει το κέντρο βάρους των συνομιλιών στις ευθύνες της Παλαιστινιακής Αρχής. Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προτίμησαν να μην κάνουν δηλώσεις.

"Χάσαμε πάρα πολύ πολύτιμο καιρό και κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να αρθεί το αδιέξοδο στην ισραηλινο - παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, αν και όλα εξαρτώνται από τους δύο ηγέτες που βρίσκονται εδώ", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά τη λήξη της πρώτης 40λεπτης συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Μπιλ Κλίντον, πάντως, δεν προσπάθησε να κρύψει μια σχετική αισιοδοξία ότι η Κυριακή θα φέρει νέα δεδομένα στο προσκήνιο της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Οι Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις και μετέβησαν, αμέσως μετά, από τον Λευκό Οίκο στο συνεδριακό κέντρο του Γουάι Ρίβερ, όπου και θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου. Οπως έγινε γνωστό από αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο Γουάι Ρίβερ μόνο αν η παρουσία του καταστεί αναγκαία για την επίτευξη κάποιας προόδου στις συνομιλίες, των οποίων θα προεδρεύσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Λακωνικές, αλλά σαφείς για τις αμερικανικές προθέσεις ήταν και οι δηλώσεις Ολμπράιτ. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης τόνισε ότι "πρέπει να υπάρξει ένας σίγουρος τρόπος για την εξασφάλιση ηρεμίας στην περιοχή", και τόνισε ότι αυτός είναι ο κύριος στόχος της αμερικανικής διαμεσολάβησης. Η Μαντλίν Ολμπράιτ δεν έκρυψε διόλου την κατεύθυνση, στην οποία θα ασκηθούν οι σοβαρότερες αμερικανικές πιέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου, υπογραμμίζοντας ότι "ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν επεξεργαστεί ένα κοινό σχέδιο που βασίζεται στην ταυτόχρονη λήψη μέτρων σε βάρος των εξτρεμιστών και στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη" και διαλευκάνοντας κάθε αμφιβολία για τις αμερικανικές προθέσεις τόνισε ότι "η πορεία της Συνόδου εξαρτάται 100% από τον Γιάσερ Αραφάτ και από τη διάθεση που έχει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία".

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στους εβραϊκούς οικισμούς, στον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών και άλλα συναφή θέματα. Συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του "Στέιτ Ντιπάρτμεντ" Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου, τόνισε ότι "καλύτερα να μη σκεφτόμαστε τι θα ακολουθήσει ένα ναυάγιο των συνομιλιών".

Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος αναμενόταν να μεταβεί χτες το βράδυ στην Ουάσιγκτον μαζί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Ο Μορντεχάι εκτίμησε ότι "κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστινίους" μετά από 19 μήνες αδιεξόδου. Δεν έκρυψε, όμως, τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει, πριν υλοποιηθεί, να εγκριθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ