Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
"Ναυάγιο" του Πρόντι, "πάσα" στον Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ.-

Ολες οι ενδείξεις ήταν... υπέρ του, όμως το τελικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν εναποτεθεί στην... ικανότητα και δεινότητα του Πρόντι να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Λίγο μετά το μεσημέρι χτες και μία μόλις μέρα μετά την αποδοχή της εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόντι κατέθεσε "τα όπλα" στον πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,δηλώνοντας την αδυναμία του να συγκεντρώσει την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία. Οπως ο ίδιος δήλωσε ήταν ένα "έργο που αποδείχτηκε αδύνατο". Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος της Προεδρίας δήλωσε ότι ο Πρόντι απέτυχε στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η αποτυχία του παραιτηθέντος πρωθυπουργού της "Ελιάς" οφείλεται κυρίως στο βέτο που έθεσε το κεντρώο κόμμα του Φραντσέσκο Κοσίγκα,απαιτώντας τον αποκλεισμό του κόμματος των "Ιταλών κομμουνιστών", του Αρμάντο Κοσούτα,και την είσοδο δικών του υπουργών στην κυβέρνηση.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (UDR), που αναδείχτηκε εκ των πραγμάτων σε "διαιτητή" της ιταλικής πολιτικής κρίσης, απέρριψε χτες το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης Πρόντι μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι. "Το UDR απαντά αρνητικά στην προσπάθεια του κυρίου Πρόντι να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση", αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των υπευθύνων του κεντρώου κόμματος, ενώ "τo UDR είναι διατεθειμένο να εξετάσει μιαν άλλη υποψηφιότητα (από εκείνην του κ. Πρόντι) για την πρωθυπουργία", συμπληρώνει από την πλευρά του ο Κοσίγκα.

Εντολή στον Ντ' Αλέμα;

Μετά από τη χτεσινή αποτυχία του Πρόντι, οι πολιτικές ζυμώσεις για την εξεύρεση μιας λύσης που θα απομάκρυνε τον εφιάλτη των πρόωρων εκλογών με το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης βρίσκονται στο φόρτε τους. Ηδη ο Σκάλφαρο άρχισε δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να διαπιστώσει αν θα υπήρχε κάποιος άλλος πολιτικός που θα μπορούσε να λάβει την εντολή και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τώρα όλη η προσοχή στρέφεται προς τον "κεντροαριστερό" συνασπισμό της "Ελιάς" που, όπως αφήνει να διαρρεύσει... προσανατολίζεται να προτείνει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Μάσιμο ντ' Αλέμα,γραμματέα των "Δημοκρατικών της Αριστεράς", ο οποίος εμφανίζεται όμως ότι διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις και δεν έχει απαντήσει. Ηδη το επιτελείο της "Ελιάς" έχει αρχίσει να εξετάζει τις δυνατότητες επιτυχίας που θα μπορούσε να έχει, αν αναλάβει την εντολή. Ιδιαίτερα θέλει να διερευνήσει αν το κόμμα του Κοσίγκα θα τον υποστήριζε χωρίς να θέσει όρους που θα ισοδυναμούσαν με βέτο.

Εκτός των άλλων η ηγεσία του νεοϊδρυθέντοςΚόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, που προήλθε από την πρόσφατη διάσπαση της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Σε ανακοίνωσή τους οι Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο και Λουίτζι Μαρίνο,επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος κόμματος στην Κάτω Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα, τονίζουν ότι θα προτείνουν επίσημα στον πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο να αναθέσει την εντολή στον ντ' Αλέμα. Το κλίμα που υπάρχει υπέρ του Ντ' Αλέμα είναι ολοφάνερο και από τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χτεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας "Ρεπούμπλικα" τιτλοφορείται "Τώρα είναι η σειρά του ντ' Αλέμα".

Σε αυτό το κλίμα συνηγορούν και οι δηλώσεις του Κοσίγκα, όπου φέρεται αποφασισμένος να υποστηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον ντ' Αλέμα, μια που είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας από ένα νέο κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαλίφης στη θέση του xαλίφη» ο Ντ'Αλέμα (1999-12-21 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις, τακτικές, αναδιπλώσεις... (1997-10-14 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης (1997-10-09 00:00:00.0)
Αδιέξοδο στην κεντροαριστερή κυβέρνηση (1997-10-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-05 00:00:00.0)
Προς σχηματισμό κυβέρνησης (1996-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ