Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Τα σενάρια είναι πολλά, οι ελπίδες που εναποθέτονται στις συναντήσεις της χτεσινής μέρας για το συγκερασμό των "χαοτικών αντιθέσεων" είναι μάλλον υπέρ του δέοντος ουτοπικές. Αραγε τι επιφυλάσσει η αυριανή μέρα για την Ιταλία;

Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά, παρότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι όταν μετέβη στο Κηρυνάλιο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο προχτές το βράδυ, δεν υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτό ερμηνεύτηκε ότι "δε χάθηκαν όλες οι ελπίδες", μια και ο ίδιος υποστήριξε ότι διαφάνηκε διάθεση από την "Κομμουνιστική Επανίδρυση", να "επανεξεταστούν" ορισμένα σημεία του προϋπολογισμού, για τον οποίο οι κομμουνιστές αντιδρούν και τον κρίνουν ανεπαρκή.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε ο Εθνικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS) και ηγέτης της "Ελιάς", Μάσιμο Ντ Αλέμα, ο οποίος σε χτεσινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρομάνο Πρόντι, τόνισε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κρίση, η οποία θα ήταν εξωφρενική. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποια είναι τα νέα σημεία, αφού αυτά θα συζητηθούν μόλις γίνουν οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Βέβαια, από την πλευρά του ο Φάουστο Μπερτινότι υπογράμμισε ότι για ν' αρχίσει οποιοσδήποτε διάλογος, η μείωση των κρατήσεων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η μείωση των περικοπών στις συντάξεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.Ενώ, για άλλη μια φορά παρέμεινε πιστός στην πρόθεσή του να καταψηφίσει ένα αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 1998. "Είμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση με χτες το βράδυ. Η θέση μας παραμένει η ίδια και η πρόθεσή μας είναι να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και αυτήν την οικονομική πολιτική", τόνισε ο Μπερτινότι.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται από χτες το απόγευμα, οι ειδικές επιτροπές της κυβέρνησης και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που άρχισαν τις επαφές και διαπραγματεύονται αυτά τα δύο θέματα. Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι αβέβαιο και ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να αναφέρει στο Κοινοβούλιο, κατά τη σημερινή συζήτηση, ποια είναι η κατάσταση και αν πράγματι η κυβέρνησή του διαθέτει την πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ