Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απρόσμενη συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου

ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Στις 3 το πρωί, τοπική ώρα, συναντήθηκαν στο μεθοριακό φυλάκιο Ερέτζ οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιάσερ Αραφάτ υπό το, πάντα, άγρυπνο βλέμμα του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί δυόμισι ώρες και απέφυγαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση κατά την αποχώρησή τους. Ομιλητικός, αντίθετα, εμφανίστηκε ο Ντένις Ρος, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, τόνισε ότι οι Νετανιάχου και Αραφάτ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και συμπλήρωσε ότι κατά την άποψή του "τα πράγματα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση". Ενθαρρυντική χαρακτήρισε τη συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενώ ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη, υπογράμμισε ότι αν και η συνάντηση αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα θα πρέπει το Ισραήλ να αποδείξει ότι έχει τη θέληση να εφαρμόσει την "ειρηνευτική διαδικασία".

Παρά τις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, κυρίαρχο θέμα στα ισραηλινά ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή της χώρας παραμένει το ζήτημα των δύο πρακτόρων της Μοσάντ, που παραδόθηκαν από την Ιορδανία στο Ισραήλ στις αρχές της βδομάδας. Ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος Χάιμ Ραμόν χαρακτήρισε "φύλλο συκής" την επιτροπή, της οποίας τα μέλη είναι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που σύστησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι ουδέποτε η αλήθεια θα δει το φως της δημοσιότητας, καθώς δεν έχει δικαίωμα να κάνει ανακρίσεις, ενώ το πόρισμά της δεν είναι δεσμευτικό.

Στο ζήτημα των πρακτόρων της Μοσάντ και της ανταλλαγής τους με τον Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν αναφέρθηκε και ο Ιορδανός βασιλιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στο Αμμάν. Ο Χουσεϊν αποκάλυψε ότι 4 μέρες μετά τη σύλληψη των δύο πρακτόρων, έφθασε στο Αμμάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι και ο υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν, που διαπραγματεύτηκαν τους όρους ανταλλαγής των συλληφθέντων, ενώ ζήτησαν συγνώμη για το συμβάν και δεσμεύτηκαν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να"μεταχειριστεί" ποτέ άλλοτε το ιορδανικό έδαφος για τέτοιες ενέργειες.Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η εξτρεμιστική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολάχ". Οι επιθέσεις που συνοδεύτηκαν και από ρουκέτες έγιναν μέσα στην, κατεχόμενη από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την είδηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακαρπες συζητήσεις και αδέξια λάθη(1997-10-23 00:00:00.0)
Πανταχού παρόντες οι Αμερικανοί...(1997-10-10 00:00:00.0)
Υπολογισμοί μετά την απελευθέρωση του Σ. Α. Γιασίν(1997-10-03 00:00:00.0)
Η "ασφάλεια", πρώτο μέλημα των ΗΠΑ(1997-08-12 00:00:00.0)
Η "ειρηνευτική διαδικασία" ξανά στο ψυγείο(1997-08-06 00:00:00.0)
"Οχι θαύματα" προειδοποιεί η Ουάσιγκτον(1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ