Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η "περίπτωση Ρεφάχ"

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Το κλείσιμο κομμάτων στην Τουρκία" - γράφει στο χτεσινό κύριο άρθρο της η "Turkish Daily News" - "δεν είναι τίποτα το καινοφανές, σε μια χώρα που ακόμη προσπαθεί να καθιερώσει κάποιες δημοκρατικές νόρμες". Τι διαφέρει στην περίπτωση του Ρεφάχ, η οποία κυριαρχεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή κι απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ; Μα ότι το Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν είναι εκείνο που - από τις εκλογές του 1995 - έχει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο και παρότι κυβέρνησε από κοινού με την Τανσού Τσιλέρ υπό δυσχερείς για το ίδιο συνθήκες, παραμένει το δημοφιλέστερο πολιτικό σχήμα στη χώρα.

Του Ρεφάχ έχουν προηγηθεί πάρα πολλά ισλαμιστικά κόμματα, αριστερά κόμματα, φιλοκουρδικοί πολιτικοί σχηματισμοί, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (DEP) που όχι απλώς παύθηκε, αλλά ήρθη η πολιτική ασυλία των μελών του, αρκετά από τα οποία δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. (Το Ρεφάχ είχε σιωπήσει σε εκείνη την περίπτωση, με αποτέλεσμα την μπρεχτική αυτή κατάληξη...).

Ευρωπαίοι πολιτικοί παρατηρητές, δικαστικοί και διπλωμάτες συγκλίνουν στο ότι "το κλείσιμο του Ρεφάχ θα ήταν χάσιμο χρόνου". Δεν εξαλείφεται η "ισλαμική απειλή" με τη διάλυση ενός κόμματος που επί 14 χρόνια (και κάτι) θεωρούνταν απολύτως "σύννομο", έως ότου πήγε κόντρα στις βουλές των στρατηγών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ