Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
O Κολ επιμένει στην αναλγησία

Εμφανίζεται αποφασισμένος στα σχέδια να πεταχτούν 60.000 ανθρακωρύχοι στην ανεργία

ΒΟΝΝΗ.-

Δείχνοντας ξεκάθαρα την αδιάλλακτη αντιλαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ υποστήριξε χτες πως οι χιλιάδες Γερμανοί ανθρακωρύχοι δε θα σταθούν εμπόδιο στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία. Υπενθυμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις επιδοτήσεις από 9 δισεκατομμύρια σε 3,8 μέχρι το 2005, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα ανθρακωρυχεία και να μείνουν άνεργοι περίπου 60.000 ανθρακωρύχοι.

Χτες, περίπου 8.000 ανθρακωρύχοι έστησαν μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους, καθώς και στο κτίριο της κεντρικής διεύθυνσης του κυβερνητικού κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Στο Ρέινχάουσεν, περιοχή με πολλά ανθρακωρυχεία, περισσότερα από 1.000 άτομα απέκλεισαν τη γέφυρα που διαπερνά το Ρήνο.

Από τη μεριά του όμως, ο Κολ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δε θα αλλάξει το στόχο του να περικόψει τις επιδοτήσεις για τα ανθρακωρυχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας "BZ", που επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση θα "προσφέρει" εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να βοηθήσει τους απολυμένους ανθρακωρύχους, αν τελικά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεχτούν μια συμβιβαστική λύση.

Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλιά περίπου 60.000 από τους 90.000 ανθρακωρύχους. Ηδη στη Γερμανία η ανεργία έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ, με 12.2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ